Nope, za sada ništa od AMD-ovih čipseta.
Ja sam prije par tjedana gnjavio AMD-ovog PR-ovca na jednoj večeri sa pitanjima zašto nikako da naprave svoj novi čipseta, ali frajer je samo tupio da oni nemaju niti R&D niti proizvodnih kapaciteta za takvu liniju proizvoda. Oni svoje nade polažu u third party proizvođače i to primarno u nVidiju.
A to da se nikaj nije promjenilo ne mogu potvrditi zato što je prema Gartneru prodaja Opteron sistema porasla za 400 (slovima: četiristo) posto. To je izrazito visok porast prodaje i simbolizira nekakav trend. To što je Intel trenutno vladar low-end i mainstream tržišta servera je drugi par cipelica.
Citiraj:
Iskreno, nekako sumnjam, buduci da je AMD napravio najveci salto mortale svog poslovanja uvevsi DDR kontroler na sam procesor. No, vidjet cemo...
|
Hmmm, s obzirom na to da IBM-ov Power5 ima integrirani memorijski kontroler (i to "jadni" DDR) nije mi jasno zašto integriranje memorijskog kontrolera u Athlon 64 smatraš "saltom mortale". Po meni su samo povećali efikasnost procesora i anulirali mogućnost loših implementacija memorijskog kontrolera od proizvođača čipseta. Kad im zatreba DDR2 (a to će biti kad DDR2 bude radio na cca 800+ MHz) ugradit će ga adekvatni memorijski kontroler na procesor. Činjenica je da imaju dovoljno sposobne inženjere. Dokaz tome je i novi Winchester koji se pod A) manje grije i pod B) ima više performanse nego stariji Newcastle. I sam znaš da dodatna brzina nije tu zbog 90-nanometara već zbog internih optimizacija arhitekture.
Što je najbolje, u proljeće slijedeće godine izlazi i E0 stepping (Winchester je D0) sa kojim bi performanse još više trebale biti podebljanje + što će procesore izrađivati SSDOI tehnologijom koja će im omogućiti veće frekve. Sad to (i SSE3) spakiraj u dual-core dizajn i vidjet ćeš da Intel ima velikih problema. Što je najgore, ne samo da Intel ima problema već su u problemima i korisnici koji iz bilo kojeg razloga žele ostati na Intelu. Ubrzano šaltanje čipseta nije moja niti bilo čija vizija stabilne arhitekture koju Intel toliko propagira.