View Single Post
Staro 25.04.2010., 18:21   #105
dmr
Premium
Moj komp

dmr's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor pingmachine Pregled postova
ipak nije PEBKAC nego je panel jednostavno preloš
Ne bih rekao da je panel prelos. Vec, kako sam i napisao, poznato je da IPS matrice slabije propustaju svijetlo i da je upravo zbog toga potrebno jace pozadinsko osvijetljenje kod IPS tehnologije. Ovo opet povlaci dobivanje wide gamuta, ako hoce da se zadrze ostale karakteristike monitora dobe kao sto je kontrast recimo. E sada tu "upada" e-IPS matrica cija je glavna karakteristika bolje propustanje svijetlosti i samim tim mogucnost dobijanja sRGB CS-a uz dobre ostale karakteristike, ali sa malo vise izrazenim bleedingom nego je to svojstveno IPS tehnologiji. Ocito je da je ovdje u pitanju losa kombinacija h-IPS matrice, koja losije propusta svijetlo, i slabijih i jeftinijih lampi pozadinskog osvijetljenja. Ja imam dosta iskustva oko kalibracije monitora nakon kupovine X-Rite (i1) Eye-One Display 2 kalibratora i znam kako se samanjenje rgb intenziteta odrazava na kontrast. Tako da nisam bezveze napisao gore da bi se vjerovatno dobio nesto veci kontrast sa vecim postavkama za rgb ali to povlaci povecanje luminance iznad 120cd/m2. Kako god ovo je nesretna kombinacija panela i pozadinskog osvjetljenja.
dmr je offline   Reply With Quote