View Single Post
Staro 21.04.2010., 21:53   #30
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Trenutno ih je Intel stavio na muke od kad su otjerali Nvidiju iz chipset biznisa. Naime, Apple trenutno koristi dual core C2D na NV integriranom 9400M čipsetu u iMac 21", Mac mini i MacBook modelima.
Ovaj Intelov kutak onboard grafike je zapravo povijest koja se ponavlja u Apple-u. Do druge polovice 90-tih, od "Apple" onboard grafike, zivjelo je barem 10 imena koja su prodavala profi i akceletratore/graficke za entuzijaste. Nadomak (96/97.) ATI Rage storije, cak se i G200 Matrox nesto suljao ali od toga nije bilo nista. G3 je vec ozbiljno uznemiravao pro korisnike s nejakim kapacitetom prosirenja (blesava memorijska prosirena) i neki su stvarno taj period fantasticno zivjeli od pojacavanje Apple grafike. No ATI je znao da je Apple trziste koje moze tolerirati dodatnu naplatu usluge i zato je slozio igru s Jabukom. Tko je htio vise, mogao je platiti za ATI Xclaim i Nexus akceleratore. Jedino sto mogu iz prve ruke potvrditi da sve osim top modela, jednostavno nije imalo neku pravu snagu. Tako da je ixmicro bio po meni jedan od najboljih dodataka za Matrox sliku i dostatnu pokretljivu snagu. Imali su cak i akceleratore za prenosnike u G3 seriji sto je za to vrijeme bilo, blago receno profesionalno. Oko 3 i pol glave znam da je kostao model kojeg sam uzimao bas od iXmicroa.

Dok sam bacio oko u arhivu Macworld casopisa (92-1998.), kako bih na brzinu bacio par prikazanih skenova... pozelio sam naci nesto sto ce Jelca, Stefa ali i sve AMD-ovce jako razveseliti. Naime, cisto zbog nauke i zanimljivosti teme, moram podsjetiti one mladje ali i one koji to nisu znali, kako je tehnicki i datumski upravo AMD prvi usao u organizam Apple masina a ne Intel

Radi se o nekoc legendarnoj kuci OrangeMicro koja je proizvodila kompletne PC kartice za Apple strojeve, dajuci im Win 9x luksuz na desktopu. PC620 upravo je jedan od zlatnih primjera iz Orange ponude. Cak i dan danas ga stari Apple korisnici znaju koristiti. Stvar je imala naravno Amiga prva, ali uvijek sam ostao pod dojmom kako je ovo bio odlican proizvod. Cak bi i danas uz dobru implementaciju ovo imalo smisla, ako bi se jednako dobro izvelo

Citiraj:
Autor Jerry Drake Pregled postova
Average Joe i Average Jane koji redovito kupuju Apple iXXX proizvode teško da će nešto takvo zaista zatrebat. Audio/video klijentela je ipak manje brojna.
Probaj to sagledati iz kutka realne potrebe: Ind. hrane/ farmacije, rata i zabave nikad ne mogu propasti. Posebno ne zabavne industrije. Kad to propadne, onda se vjerovatno vec vracamo na ratovanje s kamenjem i stapovima

Ako sad uzmes u obzir sve aktivne sudionike, njihovu popratnu industriju i svu vojsku potencijalnih aspiranata koje zele uci u taj svijet, a u isto vrijeme nabavaljuci istu opremu kako bi mogla biti kompatibilna potrebama projekata... onda shvatis da je to trziste koje stalno raste.

MOTU koji zivi 95% od Apple korisnika otisao je cak i za bolja vremena u riskatno prosirenje u Pro video proizvode i svakim danom mu raste prodaja. Da ne spominjem Digi i ostale koji samo povecavaju i povecavaju ponudu. To su na stotine prodanih proizvoda i dodataka svaki tjedan. Taj segment jednostavno guta ponudu uz spomen na sto vise jezgri. Prosjecni Janko i Janica uvijek imaju svoj iMac/iBook ili mogu startati s nekog pocetnijeg Pro Mac-a iz ponude, kaj ne?

Citiraj:
Anyway, dobar topic i dobra rasprava Lijepo je vidjeti da se u topicu vezanom uz Jabuku može civilizirano razgovarati.
Naravno da moze, posebno o OS9 periodu koji mi je najdrazi. Tada je nemoguce po ko zna koji put, ne podsjetiti na najblaze receno Cray-tasticno ostvarenje tih vremena : Umax S900/910

Do danas najljepse kuciste koje sam ikad vidio, te primjer ind. kucista perfektno prerusenog u kucni tower. O snazi tih masine bolje je i ne pricati. To je bila u pravom smislu graficka stanica uz prosirenja zbog kojih su mnogi proklinjali Apple zbog skrtarenja na PCI prosirenjima. Tako da je Magma super unosno zivjela od ponovo slicnog dogovora naplate. Oni zive od druge polovice 80-tih, upravo na spomenutom svijetu zabave i njenim aspirantima. Rade samo jednu jedinu stvar i nikad nisu propali. To ti nesto govori kad si u pravom segmentu ponude

Citiraj:
Da, ne zvuči loše taj Nile.
Nile nikad ne zvuci lose. Kad povezem sve asocijacije koristenju tog naziva u tehnologiji... gotovo pravilo a ne slucaj

...

>>>> PCE kante 2012 <<

>>>>>>>>> PCE & ostalo <<<<<

>>>>>>> Što sam Slušao? <<<<<<

>>>>> Gimnastika za Okulare & LCD Addendum<<<<

>>>>> P o s t ... M j e s e c a <<<<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 21.04.2010. u 22:18. Razlog: sredjivanje linkova
Visage je offline   Reply With Quote