Citiraj:
Autor rendula
nemaju svi mrcine od 10k kuna i napajanja od par kW - u mojoj konfi sa 90w napajanjem bogme dosta znaci 5W manje na hard disku, a prednost je naravno i u laptopima, iako ne toliko izrazena u odnosu na 2,5 diskove 
|
Tu i je problem, što se ta prednost brzo "istopi" pred cijenom.
Citiraj:
Autor darQ
pa ista stvar je i sa hdd-ima 
|
Nije. Ovisno o kontroleru i diskovima, može se složiti puno optimalnije rješenje.
Citiraj:
Autor darQ
je, za iste $ dobiješ manje prostora, al za iste $ ssd je puuuno brži od hdd 
|
Problem je u definiciji brzine i realnoj potrebi. Iz situacije u kojoj su svi HDD-ovi spori i trebaš ih puno, dolaziš često u situaciju da su SSD-ovi brzi, ali malog kapaciteta pa ih opet treba puno.
Citiraj:
Autor darQ
isto vrijedi i za ssd 
|
Ako je kontroler konstanta (u smislu cijene), diskovi su ti koji čine razliku.
Citiraj:
Autor darQ
ev jedan ekstremniji primjer, imaš recimo poslovni prostor sa 50 računala koja rade 16 sati dnevno, ak ssd troši 1W manje, to je 50W manje po satu, a po radnom danu još puta 16, a po radnom tjednu još puta 5, mjesec x4....
do the math 
|
Sistem sale te veličine ti sa svom pripadajućom opremom gutaju cca 20 do 25 kW, klime na to 6 do 7 kW, više imaš gubitaka u kabelima nego što uštediš na SSD-ima.
Inače, kad proizvođači SSD-ova ciljaju na takav tip reklame, ne gleda se potrošnja disk - disk, nego zahtjev - zahtjev. Recimo, imaš bazu koja povremeno traži 10000 potpuno random IOPS-a (jako rijetke, ali ipak). Za to moram "potrošiti" cca 50 SAS/SCSI/FC 15k diskova u jednom polju (s enormno malom iskoristivošću prostora) ili pak nekoliko SSD-ova (tu je pak problem veličina baze). E, tu se gleda ta ušteda. IOPS/W je bitan, ne HDD - HDD.
Citiraj:
Autor darQ
sve ovisi kakav lap imaš i kolko troši, ak lap troši 30w, nećeš primjetit neku razliku, al ak imaš stroj koji troši oko 10ak W, 1 W je 10 % potrošnje, tu već postaje zanimljivo 
|
Da mi je vidjeti takav.
Citiraj:
Autor darQ
a ne znam, obično su ti neki super brzi scsi diskovi u 3.5 formatu, izuzev raptora ili šta već...
|
Trend ti je prebacivanje s 3,5" na 2,5" u potpunosti.