View Single Post
Staro 15.04.2010., 18:33   #54
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Evo malo su dojmovi legli i primjetih sljedeće:

Kad se monitor upali treba mu jedno 20-30 sekundi da prikazuje osvetljenje kako spada, ono kad upališ par sekundi se "čini taman".

Imam i ja ipak to curenje žute u širini pola do milimetar no primjetim ga uz veliku muku gledanja i isključivo na dosta svijetloj podlozi, gornji i doljnji
rub po sredini ekrana te možda donji desni ćošak, mislim to je toliko beznačajno za uočit i da tu nije pisalo nebih to nikad ni našao. NE zamjećuje se
u filmovima, igricama a moguće je uočit kod surfanja ako je zaglavlje same mozille izrazito svijetlo, dakle neka silver tema i slično.

Malo sam gledao i fotke u full screen i ne zamjećujem anomalije na samoj fotki u vezi tog curenja žute.
Ovo "toplina ekrana" ne kužim, šta bih to trebao gledat ? Dali je neka boja podloge ravnomjerna po cijelom ekranu ?

Imao sam do sada crt-ove te na par dana par lcd-a, sve tn matrice. Ova matrica je definitivno meni odlična, boje su zbilja odlične, prirodne,
nisu onako napadne, normalno treba se malo poigrati sa postavkama ali i crt-ove sam morao štimati.
Vidljivi kut me najviše oduševio, stanem 2m ispred njega i odem 1-1,5m desno ili ljevo i maltene nema promjena u slici tj. samo promjena svijetla slike ali NE i boje.
Nema šase mrdanjem po stolici/fotelji vidjet bilo kakvu promjenu u slici kad se sjedi/migolji ispred njega. Ja sjedim nisko i monitor je spušten do kraja i nagnut prema meni,
oči su mi u visini sredine doljnje polovice ekrana - prikaz nema razlike spram 22 crt-a iz siga.

Filmovi:

Gladiator 720p je "taman" film u prvih 30min no bolje/isto mi izleda na ovom monitoru nego na 22 crt-u,
zapravo boje su identične i crna/siva/tamni tonovi su dobro prikazani ali spram crt-a oštrina je veća i čini sliku jasnijom.

Pandorum 720p je općenito taman film ali kod njega nije tako dobar prikaz crne/sive kao na 22 crt-u i to mi baš nije jasno,
neki "tamni" filmovi izgledaju identično a neki ne..., biće da je do načina codiranja, sve je matroska.

720p reze 1280x720 u full screen-u daje rubove širine 1,5cm gore i dolje. Onako, pravi filmski ugođaj jer mada većina ne voli rubove
meni oni više daju neki štih gledanju i paše mi tako. U svakom slučaju napram 22 crta odlično jer su rubovi bili osjetno veći.

1080p reze 1920x1080 u full screen-u daje rubove širine 1,6cm gore i dolje.
Sve što sam pogledao u 1080p do sada, crt nema šta tražiti što se tiče detalja prikaza slike i oštrine. Slika je ogromna naspram gledanja na 22 crtu.
Tamne scene, dalo bi se raspravljat jer i tu crt suvereno vlada kod nekih filmova.

Crt i dalje držim na stolu ( za svaki slučaj ) međutim za home usera ovakav panel je nešto što nikako nije lošije od bilo kojeg crta, bilo koji
lcd sa tn panelom je svijetlosnu godinu daleko od ovog, bar što se tiče vidljivog kuta, kvalitete prikaza i vjernosti boja.

Dugo sam se opirao lcd-u i imao sam prilike koristit razne monitore te isprobavat. Prije 3 godine sam dao 1300kn za par mjeseci star 22 crt iako
su ljudi kupovali lcd no za ove po meni danas smješne pare ( iako je kriza ) dobije se jako fin monitor koji nije savršen da se razumijemo ali je i korak naprijed
spram bilo kojeg tn-ca i dostojna zamjena za kvalitetan crt monitor.
stuc je offline   Reply With Quote