View Single Post
Staro 13.04.2010., 20:22   #1
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Upgrade sa LGA775 na Core i3/i5/i7?

Ne znam da li negdje na ovom forumu postoji uputa kome se isplati raditi upgrade sa socketa 775 na noviji socket, bez obzira bilo to na s.1156 ili s.1366. Naime, moji prijatelji me u zadnje vrijeme dosta ispituju da li se isplati raditi upgrade sa starijeg socketa 775 na noviji makar računalo koriste samo za "svakodnevne kućanske poslove", surfanje, malo Word, malo Excel i dosta igranja. Procesori su uglavnom neka viša srednja klasa, serija E8x00 i dobra grafička kartica u kombinaciji sa 2 ili 4 Gb DDR2 memorije. Trebalo mi je dosta vremena da ih uvjerim da je prelazak sa njihove postojeće konfiguracije zaista neisplativ. Dobiju nešto malo na performansama a pljucnu brdo love. Trebaju novu matičnu ploču, procesor i DDR3 memoriju i pri tome ne dobe više od 15% ubrzanja ako ne mijenjaju grafičku karticu. Bacite i sami pogled na http://www.anandtech.com/bench/CPU/50 pa usporedite E8400 i neki i5 ili i7 procesor. Manje-više su svi rezultati takvi, oni vezani za posao koji moji frendovi obavljaju na računalu (IE, Word, Excel i igre). Ovo ostalo, Divx, obrada zvuka ili slike im se svodi možda na 1% upotrebe računala.
Mene samo zanima, ako je netko napravio upgrade sa jake s775 mašine na i5 ili i7, da li su primjetna neka ubrzanja u realnoj upotrebi računala? Ja imam Q6600 sa 4 Gb RAM-a i ne pada mi na pamet odreći se mašine koja leti na 3.00 GHz i sa Nvidia 275 grafičkom "jede malu djecu" na 22" monitoru i nisam vidio neku primjetnu razliku radeći na i5 750 mašini.
Sinac je offline   Reply With Quote