View Single Post
Staro 08.04.2010., 14:13   #45
Petar_M
Registered User

Datum registracije: Mar 2010
Thanks Visage.

Nisam se još stigao ponovno pozabaviti sa Spyder-om. Sutra vjerojatno hoću, pa ću dat priliku tvojim prijedlozima.

No moja osnovna primjedba stoji: ako odaberem ponuđenu metu iz izbornika, koja je unaprijed podešena, onda imam svako pravo očekivat da će softver obaviti svoj posao onako kako tvrdi. U slučaju sRGB mete (koja je običnom korisniku najzanimljivija) rezultati su totalni promašaj, jer je ciljana gamma krivulja neispravno postavljena.

Inače, poslao sam upit Datacoloru glede mojeg neobičnog iskustva u mjerenju svjetloće crne, u kojem su daleko jefitniji TN i IPS zasnovani monitori ispali bolji od VA zasnovanog monitora, što osim mojih opažanja nije u skladu ni s deklaracijama proizvođača.

-- UPDATE --

Probao sam sinoć ColorEyes demo softver. Izgleda da ne voli baš Win 7 64 bit OS, jer mi se u nekoliko navrata srušio, što mi se nije još dogodilo sa Sypderovim softverom. Ipak, uspio sam napraviti nekoliko profila koristeći predložene postavke: relativno podešavanje crnih tonova i njihovu tzv. L* gama krivulju, koja kao bolje odgovara odzivu ljudskog vidnog sustava.

Ovako na prvi pogled, rezultati su vrlo zadovoljavajući: tamni tonovi su jasno raspoznatljivi, a jednako tako oni pri vrhu ljestvice. Ono što mi se kod ovog softvera dopada, a što sam očekivao da će i Spyderov imat, jest validacija rezultata uzimanjem 16 uzoraka iz RGB palete.

Na mom miljeniku Eizotu, prosječni DeltaE nakon kalibracije prijavljen je kao 0.37, a maksimalni 0.78., što je više nego dobro i zapravo nepotrebno dobro, jer će neuniformnost svjetloće na ekranu dovesti do razlike od 3 poena kako se po njemu kreće, a možda i malo više. Ipak je ovo samo Flexscan (iako me svojedobno koštao 6k).

Ostaje mi za provjeriti koliko je tonova zapravo pojedeno, što je neizbježno kod softverske kalibracije.

Zadnje izmijenjeno od: Petar_M. 09.04.2010. u 11:29.
Petar_M je offline   Reply With Quote