Citiraj:
Autor pingmachine
VA je defektan po pitanju prikaza tamnih tonova, tako da me ne čudi baš da ih je kalibrator pojeo - matrica ih jednostavno "ne može" prikazati.
|
Nije problem u matricama: prije kalibracije dotični se tonovi jasno razaznaju. Kalibracija je ono što ih učini neraznatljivima. Moja sumnja jest da je tomu uzrok poteškoća Spydera (hardvera ili softvera, ne znam) u registriranju i razlikovanju svjetloće niskog intenziteta ili neke specifičnosti odlaznog svjetlosnog zračenja iz VA matrica.
VA i IPS matrice su danas jednako sposobne u prikazivanju tonova: jedan od razloga zašto neki monitori nisu u stanju prikazati ispravan gradijent u području niskih tonova jest taj da im je elektronika manjkava, odnosno preciznost s kojom računaju boje im je premala - za 8 bitnu boju po kanalu, potrebno je barem 14 bita preciznosti kako bi se prikazali svi tonovi. Razlog tomu je činjenica da su boje (odnosno intenziteti) RGB signala nelinearno kodirane, tj. gama kodirane, a procesori u monitoru računanje obavljaju linearnim kodom u kojem su susjedni tonovi udaljeni za uvijek istu udaljenost, što nije slučaj kod gama kodiranog signala.
Probavljivo i poučno objašnjenje ovog zanimljivog problema imaš ovdje:
http://www.displaymate.com/ShootOut_Part_3.htm
pod poglavljem "Digital granularity".
Preporučam zapravo čitanje čitavog članka od prvog dijela, jer stvarno fascinatno informativan.