Citiraj:
Autor Visage
Cestitam
Spyder 3 Elite je pozicioniran upravo kao profesionalni segment fotografima i foto studijima. Te se nikako me moze nazvati srednjom klasom. Datumom je vise nego recentan novinama i usporedbom adekvatan kompariranju za 'uvijek zelenijom travom' preko puta.
|
Moja namjera nije bila kritizirat Spyder 3 i moje primjedbe spram njega su lako moguće posljedica vlastitog nedostatka iskustva i znanja kalibracije monitora. Ja se naime ne bavim grafičkim dizajnom, pripremom materijala za tisak i sl., tako da praktično gledano nemam naročitu potrebu za neprekidnom kalibracijom monitora i izradom posebnih profila za jutarnje, popodnevne i noćne ambijentalne uvjete puta 2 ili 3 za različite postavke bijele boje. No kad sam već oglasio svoje nezadovoljstvo, ne košta me bolje ga i artikulirat:
Prva stvar, dakle, koja me raspalila kod softvera za Spyder 3 Elite je ta što isti netočno podešava gamma-u za sRGB mod u što sam se uvjerio kada sam na po njegovoj deklaraciji besprijekorno kalibriranom monitoru išao odokativno provjeriti isto promatrajući oni famozni gradijent sivih tonova:
http://www.lcdreviewz.com/graphics/G...maGradient.gif
Problem se pojavio iz razloga što njegov softver gamma-u za sRGB mod uzima kao konstantu od 2.2, što nije u skladu s definicijom iste:
http://en.wikipedia.org/wiki/Srgb
Posljedica toga je da je prva trećina tonova vidno izvan mjesta.
Sad, postoji ta opcija da se ciljana gamma krivulja ručno oblikuje, no zbog načina na koji je izvedena, mišljenja sam da je za praktične svrhe beskorisna.
Drugo, poprilično sam sumnjičav oko rezultata sjajnoće koju dotičnik prijavljuje za "prikaz" crne. Naime, moja nova pridošlica od LGa je ispala tamnija od udomaćenog Eiza, s čime se moje oči nikako ne mogu složiti. Sličan su problem uočili i u ovoj dosta iscrpnoj recenziji:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/spyder3elite.htm
gdje se, između ostalog, LaCie Blue Eye Pro pokazao kao bolji uređaj (iako ne znanstveno objektivnom argumentacijom, već pozivanjem na neoskvrnjenu reputaciju). Jedno objašnjenje koje mi pada napamet jest to da je težinska funkcija za pretvaranje vata u lumene kod Spydera drukčija i iz tog razloga rezultati nisu u skladu s onim što svojim očima opažam. A možda je razlog i u samom hardveru i specifičnosti odlaznog svjetlosnog zračenja različitih LCD matrica...
Treće, a ovo je možda vezano uz drugu po redu primjedbu, prvih 7 tonova nakon kalibracije Eizo monitora mi bivaju pojedeni, odnosno praktički su neraspoznatljivi. Ovaj se problem kod LGa nije pojavio.
Također, a ovo valjda vrijedi za softversku kalibraciju općenito, osim tih tonova na dnu ljestvice, kalibracija je pojela i još pokoji na višim razinama s čime nikako ne mogu biti sretan. Iz tog razloga, za svoj Eizo monitor Spyder koristim samo za ugađanje bijele boje, gdje namještanjem gain-a za RGB kanale ne gubim na raspoznavanju tonova zahvaljujući izdašnijem njemu ugrađenom LUTu.
Ovo je pretpostavljam i razlog zašto Eizo za CG seriju preporuča hardversku kalibraciju preko njihovog Color Navigator softvera.
Ako griješim gdje, molim te ispravi me