View Single Post
Staro 02.04.2010., 20:04   #31
Petar_M
Registered User

Datum registracije: Mar 2010
-- UPDATE --

Danas sam se dokopao Spyder 3 Elite kalibratora, pa ću vam priložiti par objektivnijih rezultata mjerenja izvršenih nad svojim W2220P.

Monitor sam kalibrirao na bijelu od 6500K i gamu od 2,2, s brightnessom postavljenim na 0%. Nije mi se dalo provjeravat koliko je kalibracija stvarno dobra - po onom što softver kaže, ista je više nego izvrsna... Za provjeriti takvo što bi mi ipak trebao neki high-end profi kolorimetar. Naime, potrebno je uzeti 20-tak uzoraka dobro raspoređenih unutar RGB palete boja, što Spyder-ov softver ne čini automatski. No to valjda i nije za očekivati od uređaja srednje klase za ne prezahtjevne korisnike.

S takvim postavkama izmjerio sam ugrađenim kolorimetrom sjajnoću bijele i crne:

- bijela = 109,7 cd/m2
- crna = 0,18 cd/m2

Iz ovog proizlazi da je dinamički raspon (kontrast) 609:1.

Pri 100% brightnessu kolorimetar je dao vrijednost od 312,3 cd/m2 što i odgovara proizvođačevim tvrdnjama. Crna je prvi ovim postavkama iznosila 0,5 cd/m2.

Šteta što brightness ne može ići niže bez gubitka tonova - samo usporedbe radi spomenuti Eizo S2000 na 0% brightnessa ima bijelu od 37 cd/m2 i crnu od 0,1 cd/m2. Pri takvim postavkama gledanje filmova u potpunom mraku s udaljenosti od 1,5m je sasvim prihvatljivo.

Zadnje izmijenjeno od: Petar_M. 02.04.2010. u 22:33.
Petar_M je offline   Reply With Quote