Citiraj:
Autor thedream
@ mcG - znaš da će se rasprodati. 
|
To je jasno i svi smo se oko toga već više put složili na ovoj temi. Uspješna prodaja svih GTX 400 modela, nikad nije bila upiitna.
Citiraj:
Autor thedream
Ja samo mislim da ima potencijala,i da će pravo lice pokazati tržište,kroz kvartal,kvartal i pol,kad se zaista stvari poslože ako treba i BIOS-ima zbog zagrijavanja,driverima,i slično. Izlizano,ali - vidjet ćemo. Da bi nešto bilo fail, po meni mora biti mjerljivo. Moram vidjeti prodajni rezultat po karticama,izvještaj dobiti i gubitka,bilo što.
|
Vredu, nek pokaže potencijal za tri-četiri, ma za šest mjeseci, a u to vrijeme nova AMD-ATi serija kuca na vrata, tj. kreće s lansiranjem i di smo onda? nVidia je kroz nekolko mjeseci dokazala da Fermi ima velikog potencijala, driveri su tip-top, čak su izdali i modele koji imaju prihvatljiviji TDP i sve kaj to povlači sa sobom. AMD-ATi u to isto vrijeme izdaje pokoji "novi" model s više memorije i eventualno većim taktovima, tek tolko da popune pokoju prazninu u trenutačnoj ponudi i da zarade još koji dolar dok ne lansiraju kompletno novu seriju. Još k tome i korigiraju pokoju cijenu, radi "novih" modela i Bog te veseli.
Nakon toga su kupci opet na početku, tj. nVidia je u istoj situaciji u kojoj je bila prije pol godine. Konkurencija je već izdala novu seriju, a oni su tek Fermi ispeglali kak spada i priča kreće ispočetka.
Opet nije dobro za nVidiju, jer opet kasni, a ako opet lansira ishitren odgovor na konkurenciju - di je onda?
Opet monolitan čip i sve ovo kaj sad imamo, čitamo i o čemu raspravljamo? Nadajmo se da ne budemo gledali isti film za pol godine.
Citiraj:
Autor thedream
Koliko košta,kako da se izrazim - štancanje?! jednog Fermija, a koliko recimo 5870 ? Raspolaže li netko sa tim podatkom,u $ izraženo?  Može i link,točno bi trebao,za jednu projekciju moju.
|
Rekel sam već - jedan GF100 čip košta nVidiju oko 120 do 150 dolara. Dodaj k tome da je PCB najskuplji dio svake kartice i dodaj kolko ionak ogromnih GF100 čipova se dobi po
waferu i imaš veselje. Primjera radi, za cijenu jednog GF100 čipa, AMD-ATi nudi cijelu karticu, kao npr. HD 5700 serija čija cijena se kreće u rangu od 120 do 150 dolara.
Ajde taman da se ide pesimističkim stavom i da se veli da nema HD 5700 kartica po tim cijenama. Vredu, nek ih za primjer nema, ali bome ima HD 5600 serije, a složili budemo se da su te kartice sasvim vredu. I opet imamo činjenicu da AMD-ATi za cijenu jednog GF100 čipa nudi kompletnu karticu u koju je već uračunat PDV, zarada trgovca, preprodavača, marketing i sve ostale pizdarije koje ulaze u finalno formiranje cijene. Nije taško zaključiti da je RV870 čip višestruko jeftniji za proizvesti od GF100 i da AMD-ATi ima više čipova koje plaća daleko manje od nVidije i na kraju krajeva s tim jeftnijim čipovima sasvim pristojno konkurira GTX 400 modelima, a bome i zarada im nije loša.
AMD-ATi ima odlično dizajniran čip, koji je temeljen na njihovom debaklu sa zadnjim izletom u monolitan R600 čip i koji im omogućuje da ih naruče pun qrac, plate pristojne i razumljive svote i na kraju još i zarade. nVidia ima politiku monolitnog dizjaniranja čipova i to ih košta, a TSMC to masno naplaćuje. IMHO uopće ne bi bilo loše da se nVidia ugleda na ovog niže linkanog velikana i da pokrade konkurenciju. Ne doslovno da pokrade sve kaj se da, ali pokoja pokradena ideja i njezina odlična implementacija i realizacija im ne bi bila na odmet.