Umm, a otkud razlika od xy eura u cijeni kad kartice uopće nigdje nema u prodaji? 14.4. će kao biti raspoložive u dućanima, ali s ovim die harvestom nema šanse da će i onda to biti neka značajna brojka. Ati još i sad ima problema s yieldom 40nm procesa,što znači da nVidija nema gotovo nikakve šanse provesti ikakvu značajnu količinu kartica, a i ono što će proizvesti proizvest će vjerojatno s gubitkom.
Nisam pretjerano kompetentan za donošenje ovakvih zaključaka, ali na temelju informacija koje su se zadnjih mjeseci dale naći na netu (posebno semiaccurate koji je ipak malo pristran), jednostavno ne vidim da će nVidija u dogledno vrijeme moći proizvesti dovoljno kartica, sve da ih i po 1000$ prodaju.
Ono drugo što bih kometirao je zagrijavanje i buka. Istina je da su možda mogli donijeti svjesnu odluku da kartica bude malo toplija pa tiša, ali to nije ono što ja čitam po reviewovima. Ono što ja vidim je da je opako vruća i opako glasna pri loadu, i objektivno toliki tranzistori se jednostavno moraju toliko grijati i toliko trošiti. Nema tu pametnih inženjera ili dobrih namjera, ima jedino činjenica da je taj čip prevelik za taj proizvodni proces i zato se tolko grije.. Ako je to sada tako, neki ozbiljni OC je teško moguć, i eventualno će tek neki aftermarket monstrumi moći napraviti nešto po tom pitanju.
TLDR: Ne vjerujem da će gf100 iole konkurirati cijenom 5xxx seriji, a ako hoće onda će to biti samo na papiru jer se hardver neće moći kupiti, a to je ista situacija u kojoj smo sad, gdje su na webu cijene a kartica nije uopće u prodaji. Mislim da nVidijin marketinčki odjel trenutno dobiva puno više para od istraživačkog...