View Single Post
Staro 26.03.2010., 14:39   #26
sirola
Registered User

Datum registracije: Sep 2004
Počni sa C#

Moj savjet ti je da se makneš sa C++ i odmah pređeš na C#, instaliraj Visual Studio 2005 Express, dobiješ i SQL Server 2005 Express bazu sve besplatno i help za sve to. I lijepo počnni prvo sa Windows aplikacijom tipa Kalkulator. Znači kreiraš formu, dodaš text box, 10 buttona, pa ostale buttone za operacije (+,-,*,/,C,M+,MR, itd.). I lijepo kad dodaš button na formu klikni dva puta na njega i otvoriti će ti se event kojeg VS2005 sam iskreira i ti samo napišeš što se treba odigrati klikom na taj button. Poslije ćeš htjeti sve više dorađivati pa ćeš polako učiti što je event, zašto ti se kreirala klasa automatski za formu. Pa lijepo gledaj kod i liniju po liniju vidi što piše. Poslije ćeš pomalo skužiti. A to da počneš odmah sa VC++ 6.0 (kojem rezultantni exe file ne treba .NET Framework) pa da počneš čitati kod koji se sam iskreirao (.h file i .cpp file) ništa ti neće biti jasno. Pa onda kad vidiš klase, pa svaka klasa konstruktor kreiran, pa include drugih biblioteka, ma sav ćeš se zapetljati ako nemaš iskustva, iako sam ja tako počeo i naučio programirati na teži način, ali tada nije bilo VS2005 i C#.
Tako da stvarno nije potrebno da kreneš sa C++. Napravi u VS2005 Express C# kalkulator Windows aplikaciju, a poslije ćeš vidjeti kako će ti mozak početi shvaćati što gdje i kako.

Ako želiš poslije uključiti bazu i reporte onda napravi novu aplikaciju tipa adresar, koristi ODBC ili OLEDB za spajanje na bazu ili drag drop nad SQL Server bazom dodaj tablice da ti C# iskreira DataAdapter sa svim potrebnim komandama za SELECT, INSERT, DELETE, UPDATE. Onda Crystal Report jedan napravi ili Microsoft report i kad napraviš adresar sa dva tri izvještaja, i kad budeš koristi kontrole kao DataGrid, i forme za unos ili promjenu sloga u tablicu onda si početnik programer.

Moja preporuka ti je nakon toga da počneš odma sa web aplikacijama i ASP.NET-om. E onda ćeš tek shvatiti kolilp toga trebaš znati da napraviš jedan portal ili web shop, da počnem redom: osnovne HTML-a, CSS, poznavanje ASP.NET i kako se izvršava kod (application life cycle), C#, Session objekti za spremanje, administraciju site znači poznavanje IIS-a, poznavanje osnovno mreže, obavezno poznavanje SQL sintakse, JavaScript (sve više se koristi), JQuery, Linq, Crystal Reports, AJAX kontrole. Ali i to je sada polako već staro jer je stigao Silverlight, WFP.
Ali imaš izbora možeš sve raditi sa open source alatima ali onda moraš učiti PHP, baza MySQL, Apache umjesto IIS-a za web hosting tvog sitea ; ili zaboravi sve i počni sa JAVA alatima jer su sada JAVA programeri traženi i jako dobro plaćeni, ali onda ide poznavanje Appleta, Servleta, a za Win aplikacije JAVA ti je slična jako C++, tako da i to se da naučiti pa idu Swing kontrole za šminku, Visual Caffe za programiranje (neznam ja sam prije radio u njemu), e da uz sve to moraš malo znati i raditi sa UNIX-om ili Linux-om.

Eto i onda ljudi misle da je programiranje samo C++ ?! A gdje su baze, reporti, web aplikacije, HTML, SQL, JavaScript. Ipak postoji Internet i puno puno dobrih ljudi koji će ti pomoći i jedna od najboljih stvari na svijetu za programera Google i Copy Paste koda

Pozdrav i vjeruj mi napravi prvo kalkulator pa onda adresar Windows aplikacije u C#.
Nemoj se mučiti sa C++ gdje sve moraš sam pisati, jedino ako želiš raditi aplikacije za vlakove, avione, aute, tj. programirati mikrokontrolere, napisati operativni sustav svoj, biti hacker pa još znati Assembler, raditi programe ala Autocad, Photoshop, napisati svoj codec za kompresiju, jer sve to možeš raditi samo samo u C++ ! To je istina jer u C++ možeš napraviti sve (drivere, hooks, itd). Ali sad je trend programiranje web aplikacije i za to uzmi VS2005 ASP.NET C# knjigu neku i kreni.

Pozdrav i sretno ...
sirola je offline   Reply With Quote