View Single Post
Staro 18.03.2010., 18:33   #3006
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Dečki, ja sve govorim na osnovu svojeg iskustva od prošle godine kada sam u mjesec dana tražio bajk (4-5. mjesec). Hoće li biti tako i ove godine, možda. S obzirom da je ove godine kriza kao, možda će biti drugačije. Znam samo da su ovogodišnji modeli jačih marki ili skuplji za istu kvalitetu djelova ili imaju slabiju opremu, a prošlogodišnju cijenu.

Već pričam ovo valjda 10x put , uglavnom, Nakamure sa Deore opremom su išle po 1600kn (prvo 2300, pa 1800 pa 1600kn), slabija oprema što je sada na bajkovima do 2500kn (Acera, Alivio) su bili 900kn. Vilice istina Bog, su bile sve redom Suntour ili RST, no tako je i sada. Ja sam za 2500kn dobio Deore šiftere i prednji mjenjač, Dart 2 vilicu (koja opet nije bog zna šta, ali je bolja od RST-a i Suntoura za koplje), SRAMov neki entry pogon koji i dalje ide bez da su mi otpale kurble ili pedale i Vbrake kočnice.
Rame su takve kakve jesu, vjerojatno malo teže nego neki poznatiji brandovi, ali zato je i oprema bolja. Da će puknut samo tako, neće.

No upozorenje, nemojte se voditi sa onim Intersportovim katalozima što će sada negdje izaći. Unutra su dijelovi napisani koji ne dolaze na bajkovim ispod 7000kn, no svejedno dolaze bolji djelovi nego na brand markama gdje plaćate ime i lakšu ramu.

Što se tiče polovnoga, uvijek su mi govorili da se gleda prvo rama jel ima krekova. One fore sa pokazivanjem blatnjavog bajka nemojte pušiti. Nek' ga se opere. Onda pogon i stanje zubaca (jesu li iskrivljene šajbe), lanac i kazeta (zubci opet), jel pleše ili preskače pogonska osovina ili pedale. Kotači jesu li ravni i je li kazeta dobra (roštanje u njoj, pomaci u njoj radi neispravnih lagera). Vilica jel ispravna (lockout, kompresija ako ima, rebound) i slično.

Sve što ti može za mjesec-dva dana napraviti neku veću štetu ako se do kraja uništi.