Dakle, svaki hladnjak je dizajniran za odredjenu kolicinu termoenergije prikazane u vatima (TDP-u) imao on 1, 2 ili 16 jezgri.
Ukoliko se predje ta vrijednost, temperature izlaze iz granica normale i procesor radi na visim temperaturama od predvidjenih.
Dakle konacne temperature direktno ovise o TDP-u i koristenom hladnjaku, a manje o broju jezgri.
Kao sto rekoh, Intel ima odredjenih problema sa integriranim senzorima i njihovom kalibracijom, a nekako mi je najsumnjiviji taj scenarij bas u ovom slucaju.
Kada bi isli logikom: jednak TDP - veci broj jezgri -> onda bi recimo procesor sa 12 fizickih jezgri u loadu radio na 40-ak stupnjeva, dok bi recimo 24 fizicke jezgre radile na 30-ak stupnjeva (pri istom TDP-u).
Ovo mi zvuci malo vjerojatno ... prvenstveno zato sto ce se svaki hladnjak zagrijati na jednaku temperaturu (ukoliko je kolicina energije jednaka), bilo to iz jednog ili vise izvora.
Velim radije bih takva mjerenja prepustio kvalitetnom termometru nego musicavom integriranom senzoru, za kojeg se pouzdano zna da sigurno ne pokazuje dobre temperature u situacijama bez loada, odnosno pri IDLEu.
BTW ne kazem da bi temperature trebale biti jednake onim izmjerenim na i7 965 procu, ali razlika od 15°C mi se cini kao vrlo varljiv podatak ...