View Single Post
Staro 05.03.2010., 14:49   #11
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
Hmmm ... cijeli tekst je napisan u pomalo (IMO nepotrebno) negativnom tonu ...

Ocito je da se od uvodne rijeci na dalje odrzava odredjena doza odbojnosti prema be-quiet napajanjima.

Poprilicno niske ocjene i negativne stavke su stvarno prenaglasene ... npr 64% za bequiet! BQT L7-300W uz navodne mane:

Negativno -

"Slaba regulacija napona"

12V rail je bio unutar 2%, 5V rail je bio unutar 1.5%, a 3.3V rail je bio max 3% (i to u idlanju, tj. oko 2% u loadu) ... ovo su jako dobri rezultati, kojih se ne bi niti jedan Seasonic ili Corsair postidio.

"visoka cijena u odnosu na ponuđeno"

Cijena jest nesto visa, ali opet vjerujem da napajanja nisu nekvalitetna, a uz to su vrlo tiha i imaju sto za ponuditi u ovom rangu rangu (do 300W) naspram konkurencije ... vjerujem da ce mnogi odvojiti jednog Mažuranića više za tih i vrlo solidan rad racunala =)

Premda, podsjecam da i Melcomp takodjer ima be-quiet napajanja u svojoj ponudi, pa bi se takodjer trebalo raspitati za njihove cijene ...

"kabeli nemaju zaštitnu mrežicu"

Ovo se moze uvjetno reci da je "nedostatak", premda gledano iz perspektive Fortrona (PNF) ili Chiefteca (A80) niti oni nemaju sleevane kablove, pa ovo ne bi trebalo imati previse utjecaja na ocjenu.

"undervolt na 5V vodu"

E ovo je zapravo najcudniji dio jer upravo je ovaj rail u stvari najstabilniji, tj. unutar 1% tolerancije sto je izuzetno dobar rezultat.

Sto je jos zanimljivije ova napajanja su sposobna dati poprilicno vise snage od deklariranog (cak i preko 20-ak %), pa i opaska o nazivno jacim Chiftecima ili Fortronima kao znatno boljim opcijama ne drzi vodu.

Na kraju krajeva jedino sto se 300W modelu moze uzeti pod minus je izostanak 6+2 pinskog nastavka, te eventualno nesto kraci kablovi, ali opet kao sto je navedeno u testu, napajanje i nije predvidjeno za nekakve high-end konfe i velika kucista.
Čini se da nisi čitao moje tekstove gdje zaista pišem o nekom komadu hardvera u negativnom tonu. Članak o bequiet napajanjima nisam mogao flegmatičnije napisati.

Slaba regulacija napona je prilično validan argument jer je kod svih bequietovih napajanja vidljiva osjetna devijacija od idealnih vrijednosti. Ako kritičari ove moje ocjene izjednačavaju lošu/slabu regulaciju s vrijednostima koje izlaze iz ATX specifikacije, njihova stvar. To je po meni neispravno, a ne loše napajanje.

Što se tiče moje spominjanja undervolta, nije mi jasno zašto je to shvaćeno kao nekakav negativan komentar (u usporedbi s terminom overvolt koji je korišten u istoj rečenici). Termin undervolt sam koristio samo da bi bez previše filozofiranja istaknuo kako je vrijednost napona niža od idealne. + što sam to naveo čisto kao kuriozitet obzirom da su testirana napajanja praktički jednaka, a najslabije iz nekog razloga ima niži, a ne viši napon 5-voltne linije u odnosu na referentnu vrijednost.

Btw - ako je naponska regulacija na bequietovim napanjima dobra, kako onda opisuješ regulaciju na OCZ-ovim napajanjima iz ovog članka? svemirski dobrom?

Slevanje kabela - slažem se da mnoga napajanja iz sličnog cjenovnog razloga nemaju ovakve kabele, no obzirom na višu cijenu bequiteovih modela bilo je za očekivati da će nešto dodatno ponuti korisniku. Uzgred rečeno, Fotron Blue Storm od 400W koji košta 400 kn uredno ima sleavane kabele.

Tvojka opaska o snazi mi nije najjasnija. Ja tijekom testiranja nisam gurao napajanja preko specifikacija, a ti kažeš da daju do 20% preko specifikacija. Otkud ti podaci? Također kažeš da Chieftec i Fortron u praksi ne daju specificiranu snagu. Opet, otkud ti podaci?