View Single Post
Staro 04.03.2010., 17:51   #384
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Ajmo po redu
Ajmo ...

Citiraj:
1. RAID 1 radi ono kaj radi. Zamišljen je da ga ljudi koriste na način koji njima odgovara. Havarija sa kompom Ako ti komp stoji na sigurnom mjestu postoji jako malo stvari koje se mogu dogoditi. Šansa da se dogodi nešto kaj bi značilo da oba harda crknu su mizerno male. Da, postoje, ali su mizerno male.
Mnogi korisnici kojima se komp neocekivano ugasio i vise ne reagira na vanjske "podrazaje" se ne bi slozili ... a susrecem se svakodnevno s njima.

Racunalo jednostavno nije napravljeno da traje vjecno i havarije tipa: "Napajanje ili udar groma ili losa naponska mreza ubila komp ili lose elektro instalacije" su svakodnevica i upravo dok ovo pisem imam na razmatranju jedan takav slucaj (a vec ih je bilo podosta).

Tako da ovo bas i nije rijetkost

Citiraj:
2. Ljudska pogreška To je na odgovornost samog korisnika. Meni se takva neka stvar nije nikad dogodila i nikad neće.
To je ok sto se tebe samog tice, ali opet podsjecam ljudska sklonost ka gluposti i pogreskama je neshvatljivo velika.

Ovdje smo kako bi smanjili posljedice doticnih

Citiraj:
3. Da li rade? Ako rade dovoljno zadovoljavajuće za nekog korisnika onda ga boli briga za nedostatke.
Upravo je tu caka ... problemi bas nastaju kada oni prestanu sa svojim normalnim radom.

Citiraj:
4. Sa ovim se slažem!
Barem nesto ...

Citiraj:
5. Kruške i jabuke. Ja govorim o informatički obrazovanom čovjeku koji zna što dobiva korištenjem RAID-a 1 za backup, a što može izgubit.
RAID nije backup po 123456789. put.

Moj komentar se odnosi na situacije tipa maticna ploca vise ne radi kako treba ili su se korisnici uhvatili operacija sa kontrolerima, poljima i prtljanjem po particijama i dalje ne znaju kako ni sto ... tema "problemi" su prepuni takvih slucajeva.

Jednostavno ljudi rade neke stvari s kojima nisu na ti i onda nastaju problemi koji najcesce zavrsavaju gubitkom podataka,

Citiraj:
6. Yep
Eto ...

Citiraj:
7. Tako i veliki skupi kontroleri mogu zatajiti u svakom trenutku. Šanse da će se neka velika "havarija" po podatke dogoditi ako ti "rokne" kontroler dok imaš 2 diska u raid 1 je ista kao i da će ti napajanje crknut i potegnut oba diska sa sobom.
Moj komentar se odnosio na to da se ne treba pouzdati u HW opcenito i da treba ocekivati neocekivano, a posto se vecina ljudi korisiti onboard kontrolerima na njih se i odnosio komentar.

Citiraj:
8. Ti voliš tu havariju jelda Mislim da je veća šansa da se popišam u krevet nego da mi otiđu podaci na raid 1 sustavu na radnom kompu doma.
Opet ne shvacas na koji dio se odnosi komentar ...

Nakon havarije se desava sta?

Rjesavanje HW problema, reinicijalizacija polja i povratak integriteta podataka za normalan rad.

Upravo je tu OGROMNA razlika izmedju onboard i punokrvnog HBA kontrolera ... brzina, mogucnosti i nacin povratka u zivot narusenog polja.

Na onboard kontrolerima operacija povratka integriteta polja (ukoliko je moguca) moze potrajati danima (ovisno o velicini polja), dok se na postenom kontroleru ta vremenski period znatno smanjuje (u pitanju su sati).

Citiraj:
9. Softverski RAID u slučaju RAID-a 1 ima jako dobre perfomanse. Bili na windozama, bilo na linuxu. Nisu naravno on par sa hardverskim, ali niti se to ne očekuje!
90% ljudi na ovom forumu ocekuje od polja i odredjene pomake u brzini, a kod ovih kojima to nije potrebno migracije vecih kolicina podataka znaju potrajati VRLO dugo.

SW RAID je samo wannabe RAID i to ce uvijek ostati, bilo brzinom/funkcionalnoscu ili pouzdanoscu.

Jos kada se u cijelu pricu ubaci ljudski faktor i polu-znanje ... nestaju dragocjeni gigabajti podataka.

Citiraj:
10. Nema se smisla opterećivati sa "višom silom". Nije dobro po živce.
Upravo je tu problem, mnogi se ne opterecuju nicime, ali kada disk otegne papke onda kunu i skidaju svece svim HDD proizvodjacima bez obzira sto su oni sami recimo bas onaj 1 od 1000 slucajeva ...

Gledam po drugim .hr forumima i jos uvijek je u velikom zamahu preporucivanje .11 Seagate hardova ... i to bez ikakvog backupa ... milina.
dh41400 je offline   Reply With Quote