View Single Post
Staro 04.03.2010., 17:03   #378
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
Slazem se oko nekih stvari vezanih za onboard kontrolere:
  • [1]RAID-1 NIJE backup (a nije niti namijenjen u tu svrhu) i u slucaju havarije sa kompom postoji velika sansa da ce oba diska otegnuti papke (rjesenje - Iggy-jev prijedlog )
    [2]Samim time on ne stiti i od ljudske pogreske tipa "obrisao mi se fajl", jer se svaki potez duplicira odnosno replicira na oba diska (bilo to pogreska ili zeljena operacija)
    [3]Onboard kontroleri imaju neke osnovne funkcije RAID kontrolera i to u vrlo ogranicenom obliku
    [4]RAID-5 je na onboard kontrolerima s razlogom spor (preslab ROC, tj. njegov izostanak), a recovery nakon ispadanja nekog od diskova bolan i spor proces
    [5]Vece i teze havarije zahtijevaju detaljno poznavanje rada OS-a, kontrolera, diskova i hardvera opcenito, koje vecina korisnika nema i tu nastaju jos veci problemi
    [6]Posteni RAID-5 kontroler jest vrlo skup u pojmovima prosjecnog kucnog korisnika racunala i samim time vrlo rijetka pojava u kucanstvima (cast izuzecima)
    [7]Svi onboard kontroleri vise manje djeluju na istom principu i imaju potpuno pravo zatajiti u bilo kojem trenutku (s obzirom na cijenu), a samim time backup (NE redundancija) je neizbjezan
    [8]Vise manje svi onboard kontroler pruzaju zadovoljavajuce performanse za svakodnevan rad u pogledu RAID 1/0 polja, ali samo do trenutka havarije
    [9]Softverski RAID je nesto posebno i u slucaju Windoza je poprilicno spora (i pomalo nepouzdana) metoda pohrane podataka (s obzirom na hardverski RAID)
    [10]Nijedan tvrdi disk nije 100% pouzdan, kao niti sve ostale metode pohrane, stoga ocekujte neocekivano u svakom trenutku vaseg rada s racunalom i dragocjenim podacima
Ajmo po redu

1. RAID 1 radi ono kaj radi. Zamišljen je da ga ljudi koriste na način koji njima odgovara. Havarija sa kompom Ako ti komp stoji na sigurnom mjestu postoji jako malo stvari koje se mogu dogoditi. Šansa da se dogodi nešto kaj bi značilo da oba harda crknu su mizerno male. Da, postoje, ali su mizerno male.

2. Ljudska pogreška To je na odgovornost samog korisnika. Meni se takva neka stvar nije nikad dogodila i nikad neće.

3. Da li rade? Ako rade dovoljno zadovoljavajuće za nekog korisnika onda ga boli briga za nedostatke.

4. Sa ovim se slažem!

5. Kruške i jabuke. Ja govorim o informatički obrazovanom čovjeku koji zna što dobiva korištenjem RAID-a 1 za backup, a što može izgubit.

6. Yep

7. Tako i veliki skupi kontroleri mogu zatajiti u svakom trenutku. Šanse da će se neka velika "havarija" po podatke dogoditi ako ti "rokne" kontroler dok imaš 2 diska u raid 1 je ista kao i da će ti napajanje crknut i potegnut oba diska sa sobom.

8. Ti voliš tu havariju jelda Mislim da je veća šansa da se popišam u krevet nego da mi otiđu podaci na raid 1 sustavu na radnom kompu doma.

9. Softverski RAID u slučaju RAID-a 1 ima jako dobre perfomanse. Bili na windozama, bilo na linuxu. Nisu naravno on par sa hardverskim, ali niti se to ne očekuje!

10. Nema se smisla opterećivati sa "višom silom". Nije dobro po živce.
  Reply With Quote