View Single Post
Staro 03.03.2010., 08:04   #134
RAUL
Registered User

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor The Pill Man Pregled postova
Ne, nisam čuo za prenaponsku zaštitu, ja ih proizvodim i/ili servisiram!
Dakle, za potrebe firme, proizvodim prenaponske zaštite za industrijsku mjernu opremu za različite naponske razine i vrste signala.

Iz mnogo iskustva sa prenaponskim zaštitama došao sam do zaključka da je jedina 100% zaštita --POČUPATI SVE IZ UTIČNICA--. Sad, možeš me uvjeravati u koješta, ali rastavio sam bar troznamenkasti broj raznih uređaja za prenaponsku zaštitu i odgovorno tvrdim da je većina tih uređaja u kućnoj upotrebi dobra samo za zaštitu obične sijalice (čak ne ni štedne).

Naime postoji više razina zaštite koje bi trebalo implementirati kako bi se zaštita dovela na razuman sigurnosni nivo, a većina naših kuća (a podosta i zgrada) nema ni ono osnovno - kvalitetno uzemljenje - a kamoli izjednačenja potencijala ...
Ako ovo i zanemariš, pokušaj rastaviti nekoliko utičnih letvi (poput one predložene - iako je Belkin jedna od neloših) pa analiziraj strujni krug prenaponske zaštite i u većini slučajeva ćeš pronaći samo varistor, a u nekim malo boljim varijantama naći ćeš plinski odvodnik, varistor i nekakvo prekostrujno rješenje (najčešće nekakav bimetal) a poluvodič (supressor dioda ili sl.) kao najbrži zaštitni element možeš samo sanjati. Ima tome i razlog a taj je naravno cijena.

Ukratko, utične letve mogu poslužiti samo kod malih ili udaljenih pražnjenja a kad dobiješ 200kA u kuću, bit ćeš sretan ako ti utičnica sa zida ne pobjegne u susjednu sobu ili ako ti podžbukno postavljen kabel ne odluči postati nadžbukni.

Malo za osnovne informacije: Dehn

Dakle još jednom, ako grmi --POČUPATI SVE IZ UTIČNICA--
Ok, ali ako je kuca napravljena sukladno standradima ( kvalitetna gromobranska instalacija, fidelova sklopka, kvaliteno uzemljenje ) mislim da bi prenaponska zastita bila odlicna stvar.Uz to Belkin i daje neku garanciju na uredjaje ako dodje do njihovog kvara.
RAUL je offline   Reply With Quote