View Single Post
Staro 18.11.2004., 10:10   #29
hsmolic
OPTIMUS

hsmolic's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
EEE... Svijet je, vjerujem, vrlo jednostavan, dok ga mi ljudi ne pokušavamo shvatiti i opisati, kao što je pokazao i ovaj forum. Tu sam vidio svakakvih uvjerenja i uvjeravanja. Neki neznaju, a htjeli bi znati, neki "znaju", neki znaju. Nije lijepo od onih koji su nešto čitali da svoj ego pune na ovom forumu pokušavajući svoje nerazumijevanje prikriti "učenim" pojmovima. Ja ću napisati nešto, ne hvalim se da to razumijem fundamentalno, ali tako ispada da je - u teorijama koje smo ionako mi osmislili da nam bude lakše. Dok teorija objašnjava rezultate eksperimenta, dobra je, ostalo su slike o svijetu i mašta.
Fotoni... Čini mi se da se tu govorilo da oni imaju i da oni nemaju mase. Radi se o dva pojma - masi mirovanja i masi - ekvivalentu energije. Fizičari će danas uglavnom reći da fotoni nemaju masu, no svejedno je moguće pripisati relativističku masu fotonu u ovisnosti o njegovoj valnoj duljini (to je E=m). Sve je stvar konvencije. Kada bi fotoni imali masu mirovanja, puno teorija bi bilo u problemima. Svejedno, ne možemo utvrditi da je nula, samo da je manja od 10-37 eV...
Neutrini? Čudne male čestice koje su otkrivene da bi se sačuvali angularni momenti lijeve i desne strane jednadžbe raspada (ili sudara). Ne da nije dokazano da nemaju masu, baš obrnuto - nije im nađena masa, ali opet do na neku točnost... Ako je i imaju, ona je tako mala da je za naše praktične prilike nula. To znači da je osjetljivost tih eksperimenata premala, čest problem u fizici. Znači gravitacija, el. sila i jaka nuklearna sila su "slijepe" na neutrino (jer on nema naboje, gravitacijski-masu, električni i ne sastoji se od kvarkova). Jedino slaba nuklearna sila ga kuži. I da, prolaze kroz Zemlju, i kroz nas i kroz sve živo. Vjerojatnost da uopće reagiraju s nečim su vrlo male i mjere se udarnim presjecima (površina proporcionalna vjerojatnosti). Ljudi danas pune stare rudnike teškom vodom i čekaju sudare i detekciju - 1000 tona vode detektira oko 30 neutrina dnevno.