Vidim, zakomplikovali to kod vas, onako momački.
Ja sam mislio da je kod nas bezveze to što se isto boduje prosjek u nekoj seoskoj srednjoj školi (u kojoj se ocjene dobijaju na raznorazne načine) i nekoj "normlanoj" srednjoj školi, ali sada vidim da je kod ova državna matura još veće sranje. Po meni je nekako najrealnije da se boduje samo prijemni ispit, prosjek iz srednje škole bih totalno izbacio iz bodovanja. Onaj ko je imao prosjek 5.0 (realni) nece mu biti teško proći prijemni, ali onaj ko je imao 5.0 u nekoj "Dž" srednjoj školi taj ne treba ni da prodje ako ne zna rijesiti prijemni kako spada.
Ja kada sam došao prije dvije godine na prijemni na faks najezio sam se kada sam vidio kakva mi je konkurencija što se tiče prosjeka ocjena iz srednje škole. Meni je bio prosjek nešto malo iznad 4.6, samnom su prijemni radili ljudi koji su imali po 4.9 ili 4.95 (onaj ko je imao 5.0 bio je oslobođen prijemnog i odmah je primljen, kod mene u generaciji samo jedan lik). Kada sam to vidio, blago sam potonuo i pokrio se po ušima moleći boga da upadnem bilo kako, samo da se upišem. Ali dođe dan i sa ukupnim rezultatima (prosjek iz srednje + prijemni) kad ono, ja prvi na spisku. Pogledam malo sta su ostali radili na prijemnom, kad ono sve redom "jaki odlikaši" iz srednje jedva uradili 70% prijemnog kako treba.
I kod nas je bio pokušaj uvodjenja nečega sličnog državnoj maturi, ali onoj u osnovnoj školi (za upis u srednju). Ima tome 6-7 godina, taman kada sam ja završavao osnovnu školu, mi smo bili prva (a čini mi se i jedina generacija) koja je to radila. Rezultate nikada nismo saznali niti su uticali na prijemni u srednju školu.