View Single Post
Staro 15.02.2010., 12:35   #34
Jerry Drake
Premium

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Jedini pravi "problem" je sto je moguce da se u ovako kratko vremena izgenerira hrpa nesuvislih komentara a diskusije na PcE ima svake desete nedelje u kvartalu za vrijeme punog mjeseca na sjevernom nebu.
Pa eto, i ćorava koka nakljuca zrno, pa tako se i ovdje da tu i tamo nešto suvislo pročitati

Citiraj:
I opet, koristis "128 bita" u pogledu registarske sirine vec 10ak godina na PC-u.

Tek kada definiras sto znaci da su "Windowsi 128 bitni" (Boze mi oprosti), onda je moguce razmisliti o tome bi eventualno donjela za sve nas (mir u svijetu, prestanak gladi u Africi, prosirenje Remetinca n' stuff).

"Bitnost" procesora je opcenito vrlo dubiozan, slabo ili nedovoljno precizno iskazana definicija, tako da ako slucajno i bude "128 bitnih Windowsa", to ce "proizvesti" i "128 bitne procesore" i najmanje 20 megabajta u SQL bazi s pitanjima "a dal da uzmem 128 bitni ili 64 bitni Pentijum i koje Windouze da stavim".

I opet, koje su to "128 bitne" prednosti? Sto donosi "128 bita"? Na sto se odnosi?
Budući da nemam nekog formalnog (zapravo nikakvog) ili službenog informatičkog obrazovanja) meni je glavni izvor informacija o takvim stvarima web (i wikipedija između ostalog).

Što se bitnosti procesora tiče kako sam ju ja shvatio (a ostavljam si mogućnost pogreške), ona bi trebala označavati širinu protoka podataka u procesoru u adresnim poljima, registrima i podatkovnim sabirnicama. Točno ili krivo?

Što se tiče 128bitne registarske širine u procesorima, znam da ta mogućnost postoji već duže, ali koliko mi se čini, mainstream PC procesori to trenutno ne koriste?

Ja u tom smislu shvaćam 128bitne windowse kao OS koji daje podršku mogućnosti ''adresiranja'' podataka u toj ''širini''.

U teoriji mi se čini da bi takvo nešto načelno trebalo donijeti brži rad računala, više obavljenog posla u jedinici vremena