View Single Post
Staro 15.02.2010., 09:05   #111
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp
 
dh41400's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Zabreg
Postovi: 3,280
Kao sto svi tvrde, cinjenica jest da ce nastupiti novo ledeno doba, koje ce "nadjacati" covjekov utjecaj na atmosferske promjene.

Takodjer je cinjenica da su ljudi poceli smisljati nacine na koji ce proizvesti dovoljne kolicine energije za prezivljavanje tog ledenog doba.

Zatim je cinjenica da se ne mogu mjeriti ledena doba u zadnjih par stotina godina (jer je to samo po sebi smijesna metoda).

Ako se uzme u obzir zadnjih milijun godina, ledena doba su se smjenjivala i to naravno znatnom dijelom uzrokovana vecim i mocnijim faktorima (a manjim nekakvim vulkanima i atmosferlijama).

Pod definicijom ledenog doba ne mislim na pad temperature od 10-20°C, vec ozbiljan pad daleko veci od 30, 40, 50°C.

Na zemlji ne postoji objekt koji moze napraviti toliku atmosfersku promjenu, vec utjecaj mora doci "izvana" (da li utjecajem drugih/vecih planeta, tj. njihovih gravitacijskih sila ili sudarom nebeskih tijela velike mase svejedno).

Osnovno pravilo fizike jest da se sva tijela privlace i odbijaju, ovisno o svojoj masi i udaljenosti (a posto su planeti odnosno zvijezde najmasivnija tijela u svemiru, izuzev dalekih crnih rupa, vrlo je logicno za zakljuciti tko ima najveci utjecaj na zivot na Zemlji).

Dovoljno je prisjetiti se uzroka smrti dinosaura (i velike vecine ostalog zivota) prije mnogo godina, da bi cijela stvar dobila smisao (vanjski utjecaj asteroida).

Kada konacno maknemo sa puta neke kvazi-teoreticare poput onog sa linka koji si dao vrlo je jasna stvar da na temperaturu na zemlji utjece prvenstveno Sunce i nacin Zemljine izlozenosti njemu, ovisno o atmosferskim prilikama i medjusobne udaljenosti (koja se mora mijenjati, jer nista u svemiru nije savrseno i stalno - bez ozira sto bi neki to htjeli misliti).

Kao sto svi odavno znamo Sunce je glavni izvor/moderator zivota na Zemlji.

Kada smo i to zakljucili u cijelu pricu mozemo ukljuciti i neke slabije faktore poput emisije CO2 i sumpora, te povrsinskih procesa na zemlji ... koji samo blago pomicu, tj. odgadjaju neizbjezne "cikluse" lednog doba (kojih je bilo na zemlji vise puta u nekoliko navrata i opet ce nastati, sve dok je Zemlja tu gdje jest).

Slikica i link Ice Age Causes:


Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 15.02.2010. u 09:18.
dh41400 je offline   Reply With Quote