Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 14.02.2010., 11:24   #3553
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Stvarno je strašna nauka i filozofija danas složiti zvučnik. Za ne povjerovat

Ajmo filozofiranja i teoretiziranja malo na stranu. Ono što zvučnike prodaje je izgled i marketinški bullshit u kojima preuveličavaju neke najobičnije elementarne stvari da izgledaju kao da su ne znam što napravili.

Primjerice Mission, popularna M3 serija. Koriste Audaxove drivere koji koštaju u slobodnoj prodaji manje od 30$USD i visokotonce koji koštaju 20$USD. Oni ih u količinama od nekoliko desetaka tisuća komada dobiju za trećinu cijene! Njihova skretnica s dijelovima iz Chipoteke dođe manje od 200kn, a zamisli koliko njih tek košta kada naruče 20,000 tih skretnica. Ako driveri i skretnice koštaju više od 200kn u paru zvučnika, puno sam rekao! I onda neki mali Kinez koji radi za 2$USD po satu ih sastavi i drivere sakrije s metalnim grillom i pošalje brodom u lijepu našu, a ti ih sav sretan kupiš sa 20-40% popustom za 2,000kn i briješ kako si super prošao.

Jedino čime se klanjam današnjim proizvođačima zvučnika je da s bolesno jeftinim driverima i drvom uspjevaju napraviti tako dobre zvučnike

Što se tiće zaobljenih kutija (čija prednost je smanjenje stojnih valova stvorenih u kutiji), dvojbeno je kako će takva kutija s driverom od 15-20 ojra zvučati pored slične kutije s paralelnim stranicama i driverom od 50-60 ojra...

Nije samo tako sa zvučnicima, već sa svime. Primjerice, pekači kruha koje prodaju po dućanima za 700-800kn, na našu carinu dođu s cijenom od 120kn.

Cilj mog pisanja nije pokazati prstom u proizvođače i reći da nas varaju ili da zarađuju dvostruko ili trostruko na zvučnicima koje prodaju, već da vidite koliko "zvuka" dobivate za svoje novce, odnosno što se nalazi unutra za soma-dva kuna.