Citiraj:
Autor Flikoman
Nije bitno koliko ih je više platio, nego koliko realno vrijede. Npr. nova serija 10.1 se već po 1400kn nalazi po oglasnicima, tako da, puno pretjerana cijena.
|
Onda ih zaobiđi jer očito je da to nije za tebe.
Premda nema nikakvih razlika zvuku, osim što su 75th furnirane. Dosadno mi se ponavljati, ali interesantno kako je puno dati za furniranu inačicu 100€ više, a kasnije nije puno ulupati u par kondenzatora nekoliko stotina kuna radi toga što su to dobri kondenzatori bez ikakve vizije kako će to zvučati.
A opet, dobar dio ekipe pada i na vizualni dojam kutija...ovo je jedna od izvanrednih prilika za nadoplatiti nešto što je, ako ništa drugo, rijetko za vidjeti u ovoj klasi zvučnika.
Citiraj:
Autor Flikoman
Ne znam, ne bih se htio miješat u to, nisam osobno čuo nijedne ni druge, no prema reviewima, 10.1 su kvalitetniji što se tiče zvuka.
|
To je jedna izvrsna referenca.
Citiraj:
Autor medo
Večina malih zvučnika su danas precijenjeni, IMHO. Kad se uzme u obzir drvo, driver koji je unutra i cijena izrade skretnice, te pokretna traka (popust na velike količine), taj mali zvučnik vjerojatno ne košta niti 10% onoga što mi plaćamo u maloprodaji.
Sjećam se kad je jednom davno frend složio od MDFa kupljenog u furniru male dvosistemce sa Seasovim driverima (driveri su koštali preko 1,500kn!) i složio svoju skretnicu... to je bio posao! Imao je slatke muke danima da ugodi tu skretnicu, ali se isplatilo na kraju. Htio sam složiti isto to, ali bi ispao copycat...
Neki konfekcijski zvučnik s takvim driverima bi u dućanu vjerojatno koštao x10.
Trebalo bi uzeti dimenzije kutije nekog full dobrog malog zvučnika, nabaviti drvo, dobaviti identične drivere i složiti identičnu skretnicu koju taj zvučnik ima i pokazati koliko je koštalo slaganje.
|
Vidiš, ja sam mišljenja da je bez obzira na serijsku proizvodnju većina toga jako jeftina i pristupačna.
1000 kuna je najmanji cjenovni iznos za kojeg možeš ulaziti u samogradnju, dakle sa najjeftinijim driverima, najjeftinijim elementima skretnice.
Elementi za samogradnju se ne prodaju niti približno kao kutije nekog poznatog proizvođača, stoga su i marže veće. Prednost je u višoj klasi, i u činjenici da dobivaš ono što želiš.
9.1 je uistinu solidan mali zvučnik. Uzmi mu dimenzije, kako i sam veliš da bi trebalo, za 250 kuna ćeš dobiti MDF, koji kao amater nikad nećeš uspjeti složiti sa oblim bočnim stranicama, a ima razlog zašto su te stranice oble, a to nije vizulani dojam. No izuzmimo to pa odbij 400 kuna za skretnice, terminale i ožičenje, ostane ti još kupiti drivere koji su teže dobavljivi, ali sumnjam da je ispod 100€ komplet 2+2.
Potrošio si 200€ nisi ih ni sastavio! A koliko ono koštaju novi?