Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 14.02.2010., 00:45   #3551
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Sad mi je na pamet pala jedna epizoda 'života na sjeveru' kad je mauris na nekom krovu namišta neku antenu i zamalo prosuja mozak na tratovar isprid zgrade.. Ali ga je kris spasia/uvatia. Usljedilo je dosta filozofije i različitih pogleda na stvar među kojima je bilo i da čovjek po materijalu vrijedi neki sitnis

Uglavnom , kad se potegne pitanje vrijednosti nekog proizvoda uvjek mi je interesantno zasto nitko ne misli dalje od cijene materijala.

medo ,daj reci jel tvoj prijatelj radio po nekom projektu/klonirao nesto ili izmislio nesto sam?

Projekt treba znat prvo osmislit a onda i provest u praksu. I dok se finalnoj računici cijena fizičkog dijela gleda kao na uštedu, INTELEKTUALNI dio je obično u potpunosti zaboravljen.

U slučaju da ti je prijatelj osmislio nešto, siguran sam da za trud i vrijeme potrebno za stjecanje tog znanja nebi rekao da ne vrijedi ništa, kao sigurno i bilo tko drugi u slučaju da je radio po nečijem projektu.
A nije ništa čudno što isto tako razmišlja i proizvođač koji je uložio određena sredstva za osmišljavanje/razvoj nečega pa želi da mu se to isplati... Jer pošteni dijelovi nisu garancija za poštenu cijelinu.

Želim reči da u gotovom proizvodu ne plačaš samo materijal i izradu. Plačaš nečije ZNANJE i RAZVOJ.
Odlično kad možeš prečacem / nešto kopirat* ali ne zaboravi da ne štediš samo na prvospomenutom.

*kad več pričamo o zvučnicima, zaboravlja se i nije rijetkost da se po naruđbi modificiraju sami drajveri/parametri. I dok se u ovom hobiju SVE čuje i SVE nešto znači , pomalo mi je fascinantno kako ljudi koji rade klon nekog takvog zvučnika u pravilu imaju stajalište kako to zvuči isto / kako imaju ISTU stvar.