View Single Post
Staro 13.02.2010., 16:04   #197
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Citiraj:
Autor CatKiller Pregled postova
Necu unaprijed osuditi kolegu quantuma, svatko neka gleda sto mu je draze.

Nakon cisto solidne Iiyama Vision Master Pro 454 Trinitron CRTuse presao sam na isto tako nelos S-PVA LCD (Samsung 215TW) i ne mogu reci da sam zgrozen kvalitetama LCD-a, naprotiv.

Mislim da nema smisla pricati o "istom cjenovnom rangu" kod rabljenih monitora od 500kn. Da se razvoj CRT-a nastavio paralelno razvoju LCD-a (kao sto imamo plazma-lcd pricu), mozda bi mogli uci dublje u tematiku.

Danas kvalitetan LCD kosta manje nego sto je nekad kostao kvalitetan CRT i pri tome nudi veću sliku, veću radnu plohu, manju potrošnju, savršenu geometriju bez disanja, izvrstan i vjeran prikaz boja i nijansi bez ditheringa ili kompresije (da se ponovim - pricam o "kvalitetnom LCD-u", ne vivax TNu), mogucnost pivotiranja, wide format itd.

Crna na LCDu jos nije kao na CRTu, stare igre ne izgledaju tako dobro, ali ni na mom kolor mobitelu baterija ne drzi kao nekad na monokromatskom . Tehnologija tu i tamo ide korak natrag, pa dva naprijed i to nije nikakav "škandal" već normalni proces, kompromisi su svuda oko nas.
Kažeš stare igre neizgledaju tako dobro kao da nove igre netrebaju crnu boju.
Što se tiče razvoja tehnologija tj ono kaj si spomenuo korak nazad dva naprijed ja mislim da stvari nisu tako jednostavne. Netko je već na ovoj temi povukao paraleu sa razvojem grafičkih tj tvrdit danas da je crt bolji nego lcd je jednako kao reći da je radeon 9800pro bolji od radeka 5850.
Ja mislim da stvari nisu tako jednostavne

kolega quantum112 se istina malo nespretno izrazio ali ukoliko mu je taj crt stavrno dobar sve što treba napraviti je malo posvijetliti sliku ili( vjerovatnije) korigirati gamu i vidjet će detalja u mraku kaj većina lcd-a može samo sanjati
darkijas je offline   Reply With Quote