Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 04.02.2010., 09:55   #3453
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Ziiky Pregled postova
Nesto me zanima ...

Na topicu se spominju zvucne kartice izmedju ostaloga.
Sad, zanima me da li je kupovina neke kvalitetnije zvucne kartice totalni overKill ili ne?
Pitam iskljucivo za digitaliju, znaci analogija me ne zanima, posto ce se glazba slusa preko pojacala
gdje je jedina funkcija zvucne kartice, njen digitalni izlaz, tj. digitalni passThrough preko sp/dif-a, optika/koaksial.

Da li ima razlike u zvuku izmedju neke onBoard (jeftine) zvucne i kvalitetne, renomirane (skuplje) klase zvucnih kartica
kada je rijec o digitaliji gdje kartica sluzi samo propustanje zvucnog signala u digitalnom obliku, a sve ostalo obavlja pojacalo/reciever/dac?
U hardwareskom dijelu, svejedno ti je da li imaš onboard zvučnu ili neku ultra-skupu ako zvuk šalješ preko SPDIFa. Driveri su ti koji čine razliku.

Driveri resampleaju zvuk i to rade najbržim, a ne najkvalitetnijim algoritmom koji uzrokuje digitalni "aliasing" šum (ne znam kako bi to na HR preveo). Zvučni efekt su poderani i zveckajući visoki, tupi bas i općenito raspadnuta zvučna slika zbog povećanih intermodulacijskih izobličenja što neće svatko na prvu primjetiti. Primjerice, nedavno sam imao problem da mi je u WinXP na ALC889A onboard zvučna slala samo 48kHz PCM preko SPDIFa. Da stvar bude gora, Realtekov driver neće automatski prepoznati PCM signal i proslijediti ga na spdif, pa moraš ručno mijenjati taj samplerate svaki puta kada slušaš 44.1/16 ili 96/24 kako ne bi bilo resampleanja u driveru