Citiraj:
Autor Old Iggy
Dva do tri puta veći random write od random reada? Teško izvedivo bez da se koristi neka od tehnologija ubrzavanja (cache, NCQ itd.) samo za zapis, a i to je nemoguće izvesti kroz duži test.
Write i je bitno teža operacija i nije ju jednostavno simulirati, a kamoli dobiti rezultate ne samo iste readu već i bliske njemu.
|
Vjerojatno su ovi testovi čitanja neki kvazi sekvencijalni tj. prvo izračuna prosječno vremena traženja, zatim pročita 100x512kb, i doda toj računici 100x prosječno vrijeme traženja.
Citiraj:
Autor Drug Brko
Što ti kao HDD expert misliš o tim EARS zelenim diskovima sa 64MB cache? jel se to isplati kupovati da glumi storage za HD materijal i recimo igre? pitam jer kolega se zapalio na 1,5 TB.
|
Ja nisam ekspert, ali mogu reći da mi je stari WD Green EADS od 1TB (5400rpm) nekih 10% brži (manji diskovi jesu brži). A šta se tiče cachea, 16,32 ili čak 64 MB ne igra primjetnu ulogu. Nešto što sam primjetio kod EARS-a je "spor multitasking". Kad bi kod EADS-u kopirao jednu seriju i u isto vrijeme browsao drugi folder gdje bi započelo stvaranje thumbnailsa, brzina prijenosa bi malo pala (na caviar blacku još manje), dok bi na EARS-u dramatično pala.
Nije neki najbrži disk, ali kao storage svakako obavlja svoj posao.