Tema: 64 bita
View Single Post
Staro 10.11.2004., 22:40   #4
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Citiraj:
Originally posted by Red_Baron
Ma najinteresantnije mi je ovo prvo pitanje.

Da preformuliram: Koja je razlika između 32 bitnog i 64 bitnog OSa, aplikacije, procesora? U čemu je baza sa tim bitovima?

32 bitni OS može vrtiti samo 32-bitne aplikacije dok 64-bitni OS, uvjetno rečeno, može vrtiti i 32 i 64-bitne aplikacije.

64-bitni procesor poput Intelovog Itaniuma može vrtiti samo 64-bitne aplikacije. Izvođenje 32-bitnih aplikacija na ovom se procesoru vrši pomoću emulacije koja je prilično spora i neadekvatna za ozbiljan rad.

32-bitni procesor radi samo sa 32-bitnim aplikacijama i OS-om.

32/64 bitni procesor, tzv. x86-64 procesor poput Athlona 64, može bez emulacije (dakle softvera) vrtiti obje vrste aplikacija.

Prednost 64-bitnih aplikacija (u kombinaciji sa procesorom i OS-om) je veća preciznost izračuna te veća mogućnost alokacije radne memorije - dok 32 bitni sustav po procesorui(zapravo jezgri procesora) može alocirati 4 GB memorije, 64-bitni može alocirati mnogo više.

Tehnički ne postoji definicija 64-bitnog "računalstva". Prema IBM-u, 64-bita nudi slijedeće beneficije u odnosu na 32 bita:

* Large file support (dakle datoteke veće od 2 GB)
* Very large memory support (alokacija veće količine radne memorije)
* Large application virtual address spaces (mnogo veća virtualna memorija)
* 64-bit integer computation, using hardware with 64-bit general purpose registers. (mogućnost korištenja nativnog procesiranja sa 64-bitnim podatcima - dakle oni sa vekim brojevima ili velikom preciznošću)

Nadam se da ti je ovo malo klarficiralo temu.

PS

Ako sam nekaj usput zahebo pri objašnjavanju slobodno me ispravite.