View Single Post
Staro 28.01.2010., 23:24   #41
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Citiraj:
Autor blackened Pregled postova
A gle stvar sa npr amexom kad si u poziciji mušterije; ti zaista nećeš platiti kamatu do određenog broja rata (ovisno već o trgovini na koliko rata daje) jer plaćaš tu godišnju članarinu, ne...
Ali mislim da bi normalno covjeku trebalo biti jasno da banka nema nista od toga da ti da recimo 9000kn na raspolaganju za bezkamatne kredite i da se zadovoljava s 250kn clanarine godisnje. To je manje od 3% godisnje.
S obzirom da ako ti odobri taj iznos ona ga mora imati deponiranog njima je on zamrznut koristio ga ti ili ne (razlog zasto banke smanjuju dozvoljene minuse i limite na karticama onima koji ih ne koriste). I sad, zasto bi banka, pogotovo u ovim vremenima kada je ziva lova toliko trazena roba da ju drzava uzima po 8% kamata i prica nam kako je super prosla, se zadovoljila s 3%?
Odgovor je kratak i jasan - deru te s 14 ili vise % a tih 3% koje im daje clanarina su taman onaj slatki dio koji im omogucuje da predju zakonski maksimalnu dozvoljenu kamatnu stopu a opet budu cisti. Jedini bolji biznis od toga su minusi na tekucem. Nesto manja kamata (jer nema clanarine, inace skoro ista) ali ljudi su cesce daleko vise optereceni nego s karticama.

No zasto bi slusao mene? Procitaj svoj ugovor koji si potpisao kada si preuzeo karticu ili u krajnjem slucaju pogledaj zadnje izvjesce kartice, kamatna stopa ti pise gore negdje sitnim slovima kada je amex u pitanju.

Ako i dalje budes bio zbunjen i mislio pa kako onda ovi mogu reklamirati kredite bez kamata - to ti samo govore da mozes kupiti robu tom i tom karticom a da cijena bude kao i navedena za gotovinu. Sta njih boli k koliko ce tebe banka poslije toga guliti tih 12 mjeseci.

IMO jedina kartica koja uvjetno valja je ona amexica sto sve kupnje automatski lomi na 6 rata bez da ti ista trazis. Uvjeti su isto tako sugavi kao i kod svih ali je 6 mjeseci brzo, kamata te ne stigne progutati i sto je najbolje od svega - za razliku od revolving kartica ovoj vidis kraja. No da je dobra ako postoji bolji nacin kupovine - nije.
greg SE je offline   Reply With Quote