Ajoooj taman tema za mene - ko stvorena da prospem "klaun trolanje ala yedwy" (TM) pa ajde da i ja iskenjam svoje...
Ajmo odostraga...
Černobil - ljudska greška ČISTA, inače je RBMK tip reaktora koji je bio u pogonu u Pripijatskoj centrali (popularno poznatoj kao černobil) jedna od boljih konstrukcija (černobilska centrala je ugašena u međuvremenu poglavito radi lošeg publiciteta ali ima ih još koji rade po svjetu i dan danas) i kolko sam ja upoznat jedini bolji od njega (što se tiče raznih parametara sigurnosti u radu itd) je kanadski CANDU tip ali otom potom, ima dosta solidnih knjiga na tu temu tak da neću baljezgat koga zanima znat će nać, koga ne i tak je nebitno inače to kaj su ga uspjeli smrdat je samo vječni testament tome da ima takvih koji bi i nakovanj potrgali jer meknimo da "tovariš vojni inžinjer sa vezama u partiji" (TM) nije radio piz** po šemi "ja sam šef nema drugih šefova do mene" nebi se desilo to kaj se desilo te nesretne noći (btw ako se dobro sjećam đubre je poživilo još poslje toga što samo pokazuje da je znao čuvat vlastito dupe i kolko je imao dobre veze u partiji jer sam siguran da bi nekog drugog poslali na čelu kolone onih lopataša koji su zakapali jezgru) inače ima i gro drugih daleko podmuklijih incidenata koji su se dešavali prije toga čak i po zapadnom svjetu samo su se "zataškali" a černobil je bio dobar način da zapad odere po SSSRu propagandnom mašinerijom, istina je da je bio najveća katastrofa ali kako rekoh bilo je i drugih, nuklearna energija nosi svoje rizika ali je NEMINOVNOST barem u bliskoj budućnosti...
Nadalje ja gasim svjetlo kad izlazim iz sobe, imam "štedne" žarulje di je god moguće jer mi daju bolje svjetlo uz to kaj manje žlafaju i kad mi je zgodno (kad ne radim ništa na njima) gasim elektriku i elektroniku po stanu, nastojim i kupiti kvalitetnije uređaje koji su uglavnom u boljem razredu učinkovitosti makar bili i mrvicu skuplji ne tolko zato jer vjerujem u neku uber ekologiju nego su uglavnom bolje kvalitete i uostalom ako već kupujem fridž koji je oko 2000kn onda mogu dat i 2200kn i imat bolji fridž koji je noviji, najčešće ljepši i još troši manje safta za isti posao ne?
E ali da ću ić kupovati neke "sustave" za xxxx eura da bi uštedio (neznam samo kome jer s tim izonsima kolko takve stvari koštaju ziher ne sebi) par kuna - kako neko reče višlje - nisam vesla sisao...
Kad će se poticati kupovanje boljih i učinkovitijih uređaja a "kažnjavati" kupovanje i korištenje onih koji to nisu ljudi će sami preći na novije i bolej stvari, inače stari mi je prije koju godinu imao doticaja sa tim raznim "elektroučinkovitost u industriji" firmama i bolej da ne velim kaje i kako je to izgledalo jer ćemo otić svi na led kad nas tor ulovi...
Inače mislim da bi forsiranje neke ekologije u HR u ovom trenutku bilo teška budalaština, ekonomija nam je i onaku o banani (da ne velim neku težu riječ) a forsiranje nameta i modernizacije ono malo industrije koja nam još nešto proizvodi i zarađuje pravu lovu bi značilo definitivni krah, ali kako mi hrvati imamo kmpulziju da budemo "veći sveci od pape" ne sumnjam kako će sve to na kraju završiti...