Citiraj:
Autor blackened
Mislim da se zaboravlja jedan bitni aspekt općenito trgovanja, a to su uvjeti kreditiranja. Džaba tebi bogat asortiman, najbolja lokacija i privlačne cijene ako narod mora plaćati u cashu. Ovaj narod živi i preživljava na rate. Daklem, amex, dinners, maestro i ostala ekipa na što više rata bezkamatno.
Jer budimo realni, nas možda 20% kada dolazi u IT trgovinu zna što točno želi kupiti i s kojima komponentama složiti ili si poboljšati konfiguraciju, ostatku od 80% je bitnije da vidi što više gigabajta na specifikaciji gotove konfiguracije od 3000-4000 kn, a sljedeće pitanje koje ćeš dobiti jest "a na koliko to rata može?". Što više gotovih konfiguracija i laptopa na polici, ostatak opreme bazirati više na periferiji srednje ili niže vrijednosti jer nećeš živjeti od Roccata, a hightech robu upravo kako je navedeno naručivati po zahtijevu uz razumni rok isporuke.
P.s. Pošto sam radim u IT trgovini mogu samo istaknuti da je upravo IT roba skočila 25% u ovoj recesijskoj godini u odnosu na 2008., a znate koji je glavni razlog? Povećanje broja bezkamatnih rata sa 6 na 12 
|
To znam i po sebi, 80% komponenti kupim u lokalnoj trgovini koja nije najjeftinija (cijene na razini linksa prije ovog zadnjeg bezobrazluka ali bez nekih posebnih marzi na trazenu robu koju oni imaju) ali cekovi mi tamo stalno stoje kao polog i mogu sve bez nekih komplikacija uzeti na 10 rata. Moze i na vise ali onda vec postaje skupo. Obicno prakticiram dvije-tri. To mi je taman dovoljno da ne osjetim na financijama da sam si nesto priustio a opet dovoljno se brzo toga rjesavam da nisam stalno kreditno opterecen.
I nikakve kartice se s time ne mogu mjeriti jer ono "bez kamata" je tako samo u reklami, u realnosti te na 12 mjeseci oderu 14-15% a vec si na blagajni popusio 5% zbog toga.
Srecom za trgovce ogromna vecina ljudi to uopce ne kuzi, cak od nekih inace prilicno razumnih ljudi ovdje na forumu mozemo cesto cuti preporuke za takvu kupovinu, valjda misle da banke zive od zraka