Citiraj:
Autor fanATIk
OK, u tvom postu vidim da se ne slažeš s medinom teorijom o tome kako se proizvode tamniji, svjetliji i ini kablovi. Ja moram priznat da ne znam o tome ništa pa te molim da mi objasniš kako se proizvode svjetliji a kako tamniji kabeli i što čini razliku između njih u konstrukcijskom smislu.
|
Kabel bi trebao biti neutralan tj. prenijeti električni signal onakav kakav je bez da ga mijenja.
However, različitom konstrukcijom kabela moguće je postići da kabel ima manji ili veći radni otpor, odnosno kapacitivni ili induktivni karakter.
Kabel koji ima 200 jako tankih žičica gusto motanih će imati veći parazitni induktivitet, pa će se ponašati više kao zavojnica odnosno imat će induktivni karakter. Što je veća frekvencija, veća je impedancija, pa će visoke tonove više gušiti - dobijemo "topliji" zvuk zbog oslabljenih visokih. Upravo su zbog toga koaksijalni kabeli za TV i SAT uvijek puni tanki vodići, nikada motani čiji shield ide daleko od sredine koja vodi signal upravo da se taj parazitni induktivitet smanji na što manju mjeru kako ne bi gušio TV signal visoke frekvencije (cca. 500MHz).
Kabel koji ima manje deblih žičica koje idu paralelno će se ponašati kao kondenzator odnosno imat će parazitni kapacitet. Što je frekvencija manja, impedancija će biti veća - dobijemo "svijetliji" zvuk zbog gušenja bas područja i djelomično srednjetonskog. Što je žica deblja, to je parazitni kapacitet izraženiji.
Nije mi sasvim poznato na koji način to različite kompanije rade, ali ovdje se radi o osnovama elektrotehnike koja je primjenjiva na kabele. Budući da su parazitni kapaciteti i induktiviteti potpuno zanemarivi kod audio signala, kompanije koje rade takve specijalne kabele izvode teže kemije da bi dotični kabeli imali dovoljno jak induktivni ili kapacitivni karakter da bi to imalo zvučnog učinka. Obično su to vrlo teški i debeli kabeli čudno motani s nekoliko slojeva koječega.
D.Z.: uzmite 100 metara UTP kabela i spojite ga na zvučnik, a drugi zvučnik spojite istim tim kabelom duljine 1 metar. Zvučnik koji je spojen sa 100m UTP kabela će biti tiši zbog povećane impedancije. Ali neće imati ni induktivni ni kapacitivni karakter. Samo će biti tiši.
Obična bakrena žica ima ravnu frekvencijsku karakteristiku do preko 100kHz bez unošenja ikakvih harmoničkih ili intermodulacijskih izobličenja. Tko ne vjeruje, neka uzme ton generator i osciloskop, te neka izmjeri. Specijelni zvučnički kabeli imaju gotovo identične karakteristike, razlike su toliko male da su potpuno zanemarive. Tek neki bolesni high-end ultra-skupi kabeli posebno bolesno konstruirani čine neku razliku, ali oni zapravo kvare zvuk....
BTW: drago mi je da ipak prevladavaju ljudi zdravog razuma koji zvuk i komponente podređuju sebi, a ne obrnuto kao neki totalno zabrijali wannabe audiofili...