Citiraj:
Autor herion
Čini mi se da još uvijek vrijedi ono da je open source dobar, jeftin i stabilan sve dok se ne mora korisitit u produkciji.
|
Zaključak ti je krivi. Veći dio auditorija ovog foruma ne može sudjelovati u ovakvoj raspravi osim na infantilnoj razini.
Ja isto tako nemam iskustva sa uvođenjem Open Source rješenja u veće tvrtke. Ono što ti mogu reći je da u principu veće tvrtke i financijske institucije ne žele Open Source za podržavanje produkcije (Linux + MySQL ili Linux + Oracle npr.) jer za Linux nemaju podršku kakvu imaju za recimo HPUX ili AIX. Do prije nekoliko godina nije postojala podrška niti za 64bit Windows + 64bit Oracle pa nije ni bilo takvih instalacija.
Ono što sam primjetio je da je Open Source dosta popularan kod startupova ili manjih tvrtki koje se bave providanjem određenih usluga kroz software vlastite proizvodnje. Takve tvrtke biraju Linux jer su konkurentniji na natječajima zbog početne cijene licenci za OS.
Heterogeni sustavi poput Linux+Windows ili Windows+OpenOffice se teško integriraju u ostatak sustava što je često zanemarena činjenica i jedan od faktora koje treba računati u TCO.
Da bi dobio pravu sliku stvari ili nešto realnije od ovog, predlažem ti posjetu što većeg broja konferencija (HROUG i sl.). Tamo ćeš sresti masu ljudi sa različitim backgroundom i rasprava o ovoj temi s njima će ti biti daleko konstruktivnija.