Citiraj:
Originally posted by Fleks
Daj mi objasni kak to radi. Pet puta sam pročital, al niš ne kužim. Fizika mi nije jača strana, ali me ovo baš zanima.
|
Dok sam ja stigao odgovoriti, tu se rasplamsala debata,...
necu ulaziti pre duboko u o'fo jer bolujem od bolesti koja se zove opsirnost
Za definiciju posluzit cu se citatom svog prijatelja...
Antimaterija je nesto kao zrcalna slika materije, koja je opet
ekvivalentna energiji odnosno i antimaterija je ekvivalentna energiji u tome smislu.
...nece biti da je neko svojstvo antimaterije pola svojstva odgovarajuce materije, ili takva neka kombinacija od svega sto mozes zamisliti za cesticu i anticesticu ili im je neko svojstvo suprotno ili isto, e sad sto to znaci, nemoj se zamarati mnogim
ucenim skolarima iz te sfere do danas to nije sasvim jasno
Za mnoge stvari uopce i nema odgovora, vodjeno znanjem da znamo da neznamo nista
Ekvivalencija mase i energije: zamisli da rukom u kadi napravis vrtlog u mirnoj vodi, to ti je nesto kao cestica, a ustvari je energija koju si ti ulozio...iz daljine ga vidis kao nesto posebno, reci ces cestica je a anticestica bi onda bio vrtlog koji ide u drugom smjeru vrtnje, ali oba su samo nacin da se pohrani energija
Foton bi tu bila neka druga vrsta vrtloga, razlicit od ova dva, ... i
tako dalje, ima puno cestica.
Dakle antimaterija je nacin da se energija pohrani u fundamentalnom obliku, i to je jako ucinkovito dok je gorivo energija pohranjena u kemijskim vezama, plus balast tih
atoma.
E'sad banalnije....kako se energija pohranjuje u antimateriji?
Pa treba uzeti cestice, ubrzati ih (pohrana energije), sudariti ih (tu svasta izlazi van, cijela zbrka - transformacija energije u druge oblike, ona je i u pocetnim cesticama i onome sto smo ih ubrzavali, ...), izvuci pogodnim nacinima antimateriju (probrati medu onime sto je izaslo ono sto ima ta i ta svojstva) i pohraniti je u magnetskom polju i inercijalnom zarobljenju u prstenima za pohranu, sve u ekstremno visokom vakuumu.
Ono sto dobijemo ne traje dugo, jer vakuum nikad nije dovoljno dobar.
Antimaterija je ekstremno agresivno gorivo agresivno i opasno (eksplozivno) u svom najfundamentalnijem smislu greska znaci da je detonirana bomba. No za neke (strucnjake) je utopia dok drugi
kontempliraju o raznim primjenama.
Vede i Lame bi rekli...puno tehnologije za ono sto je sam um ionako sposoban isporuciti neograniceno kad dosegne zenit svojih potencijala
Zanimljivo je kad su pitali Alberta o 300 godina staroj paganijadi , starijoj od svih religija, Sumeranskom crnom mraku ili modernije receno crno magijskim stvarima...misleci da ce odmahnuti sa podsmjehom, Albert jer rekao : "Iza svih brojki i terorija na kraju zavrsava energija" ...kako je tko zove je samo stvar tehnolosko / kulturoloskog dosega.
Toliko.
PS: Ice, kad se vratis medju zive ocekujem jedan seriozan prilog od tebe na ovu temu