View Single Post
Staro 26.01.2010., 10:42   #300
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Aj kad vec svi kenjamo i seremo da i ja pridonesem sa svojim misljenjem.

MAC
Super pila. Vrhunski dizajn, sta god vi rekli o tome. OS je stvarno odlican, i jos bolje je sto se stvarno izbjegne dobar dio problema sa hardwareom, sve za Mac radi kako treba (najcesce), OS je brz, mocan, optimiziran prilicno dobro za hardver koji pogoni. Mis odgovara kako kome, ali nemozete ne volit pinchanje na touchpadovima i slicno, iPhone-style interface itd. Neke stvari su vrhunski rijesene, pocevsi od raznog odlicnog softvera za Leopard, pa do super korisnih stvari tipa Time Machine. Sad krenimo s manama...
Za pocetak, tu je manjak aplikacija. Za ozbiljni rad recimo. Visual Studio, nedostatak 64 bitnog Photoshopa (dzaba 8 giga rama), da sad ne nabrajam, uglavnom situacija nije bas bajna ali se definitivno popravlja. O cijeni necu ni pricat. Odnos cijena je prilicno smijesan, najcesce je ekvivalentan PC sa Windowsima 7 ukljucenim u cijenu duplo jeftiniji od Mac-a i duplo duzu garanciju nosi sa sobom. Vani to nije problem jer Apple Care nudi 3 godine garancije, cijene nisu ovako smijesne kao kod nas, a i servisi su bolji. Ali mi nismo vani, pa dok se to ne popravi, po meni je to najveci minus. Spike "na Macu nema virusa/spywarea" ne puse vise ni mala djeca, ali ajde mozemo priznat da Mac ima puno manje problema s tim s obzirom na omjer prodanih racunala / zarazenih racunala / kolicine spywarea-virusa. Samo da spomenem i da je upgradeat Mac prilicno skupo ako kupujete u HR apple ducanima, tipa ona wifi kartica koja je skupa ko psina a obicni uredjaji za 100-150 kn ne rade jer nema drivera itd.

PC
Odlicna pila. Ogroman izbor hardvera, 2-3 godine garancije na sve vazno. Windows7 (koji su 2 generacije po kvaliteti ispred Viste) - imam ih na vec 4 racunala doma, plus instalirao legalne verzije jos petoro ljudi koji nikad prije nisu kupili Windowse. Mislim da to dovoljno govori o tome koliko su dobri i stabilni. A prije 6 mjeseci ja sam bio valjda najveci mrzitelj Viste i XP-a i nije mi padalo na pamet otic u ducan i dat pare za njih .
Softvera ko u prici, podrske takodjer, od 64 bitnog Photoshopa i Visual Studia, pa do miljardu besplatnog softvera koji je vrlo cesto i jako dobar, da ne nabrajam tih 15ak programa koje osobno koristim). Dizajn na PC-ima je takav kakvim si ga slozite, al' mislim da moj komp nije ni priblizno ruzan, a ni priblizno ga nisam platio ko Mac, osim monitora. Da ne pricam da mijenjam komp kad garancija taman istice, a ne kad mi krepa nesto za sto u servisu traze 4000 kn za zamjenu jer mi je garancija istekla odavno. PC je kompatibilan sa svime cisto zato jer svi imaju PC racunalo pri ruci ili na 10 metara od sebe
Cijena je druga prica.. hardverski su Mac i PC vrlo slicni, samo sto na PCu slazete sami svoju konfiguraciju (sto je za power-usera najbolja stvar ikad) ili kupite neku brand name od HP-a, Della i ekipe, i svejedno osim 3 godine garancije, prodjete 30-50% jeftinije, kako za sta. Krepaju i Macovi i PC-i, samo sto kad Mac krepa, ostanes bez njega na 2+ tjedna jer bas i nemas izbora ako je pod garancijom, a ako nije, e onda si naj..bo ako je krepao neki specifican komad hardvera (tipa ploca) koji neces nac u najblizem ducanu. Kod PC-a kad krepa, zamijenis kod Đonija s Placa™ ako ti se žuri, ili servisi riješe za tjedan-dva. I ako ti krepa ploca, kupis prvu koja paše i sve pet. To sve naravno ako ti je istekla garancija, što s 3 godine na 90% najvažnijeg hardvera i nije problem.

Eto dosta kenjanja, idem dalje radit

Poanta svega bi bila da su i Macovi jebene pile (17" Macbook pro je 2 svjetlosne godine ispred mog Forcebooka 17", uz slicne hardverske specifikacije), ali i jebeno kostaju (17" Macbook Pro -1g garancije- kosta cca 4 puta vise nego moj Forcebook 17" -3g garancije-), je_eno izgledaju (17" Macbook Pro izgleda 4x bolje nego moj Forcebook 17"), ali nisu bez mana (Macbook Pro kosta ko Isusova kajgana™, ima glossy ekran, ne vrti 30% softvera koji mi treba, itd.). Za mene PC, al' za moju sestricnu definitivno Mac.