View Single Post
Staro 25.01.2010., 16:47   #266
RanzoDandove
Registered User

Datum registracije: Aug 2008
Toliko divna rasprava da sam jednostavno morao reagirati i konačno prestati samo lurkati po forumu i tržnici.

Dakle, dnevno minimalno 5 sati provedem na Macu (na poslu) i još nekoliko sati na Windozerima (iliti "PC-u", kod kuće , tako da se smatram prilično kompetentnim komentirati oboje, za razliku od većine ljudi u ovakvim raspravama koji obično rade isključivo na jednoj platformi i brane svoje kljuse krvnički.

Zaključak bi bio - potejto/potato. Nažalost, kod nas su cijene takve da se Mac uistinu ne isplati. Svi ovi koji ga hvale u nebesa su ljudi u teškoj zabludi, koji ga vjerojatno koriste pol sata dnevno za surfanje netom i misle da je to bogom dano računalo. Nije - kvari se jednako kao PC, programi se ruše i na OS Xu, periferija im je katastrofalno loša (bilo kvalitetom, bilo ergonomijom), na svim iMacovima koje sam koristio se prašina uvukla između ekrana i stakla, što je stvarno porazno, s obzirom da je ekran nešto što ističu kao glavnu prednost, 27" iMac je čisti promašaj - imaju problem sa pregrijavanjem što uzrokuje lom slike na ekranu tako da većina primjeraka završi na servisu 2 tjedna nakon isporuke, Snow Leopard je masi ljudi sjebao bateriju na MBima i MBPima, problemi sa touchpadom na MBA, itd., itd.

Tako da priče o "puno većoj kvaliteti" u odnosu na ostala računala se mogu objesiti mačku o rep. Računalo kao računalo, pati od iste boljke kao i sva druga.

Da, neke stvari uistinu jesu malo kvalitetnije ili bolje nego na prosječnom "običnom" računalu, ali pritom se ne uzima u obzir da se za cijenu iMaca može složiti računalo koje će imati jednako kvalitetne/tihe komponente, čime jedina prednost Maca postaje integriranost svega u ekranu/unibody kučište, koja se pak može odbiti kao bumerang u glavu ako nešto krepa (a kao što sam već rekao to se događa jednako često kao i na ostalim računalima).

Kolegi je na Macbooku starom 2 godine krepala grafa (integrirana, 9400M) i popravak ga košta oko 5000kn (jerbo se mora mijenjati cijela matična + unibody kučište koje bilo kakav servis pretvara u pakao). Nema novaca za novi Macbook, a dat 5000kn za servis laptopa je nebulozno.

Na području laptopa pogotovo nema smisla isticati Apple kao marku koja je u prednosti. Za cifre od 10000+kn koliko dođu MBP-ovi se mogu dobiti poslovnjaci koji također imaju iznimno dobre ekrane/baterije/aluminijska kučišta i sl. Obožavam pacijente koji uspoređuju MBP od 10000kn sa home serijom HP-a koja košta 3500-5000kn. To su dvije potpuno drugačije klase računala i besmisleno ih je uspoređivati. A sa ostalim markama dođu i garancije od 3 godine, veća količina portova, mogućnost samostalne promjene harda/baterije/rama i sl., s čim se MBP ne može pohvaliti.

Što se virusa tiče, ja intenzivno koristim XP i Win7, te uz neku minimalnu zaštitu i dovoljno pameti da ne otvaram glupave linkove i aplikacije koji mi se nude po sumnjivim stranicama, ne sjećam se kad sam zadnji put pokupio nešto gadno. Da, zna se i to dogoditi, ali dovoljno rijetko da mi nimalo ne smeta tih sat vremena koje potrošim jednom godišnje na povlačenje backupa. To što su masa ljudi debili i moraju kliknuti na svaki link/aplikaciju koju im stranice sa crackovima/njavom ponude, to je druga stvar, i ne volim kad se oni uzimaju u obzir kao mana Windozera.

Suma sumarum - u ovoj raspravi nikada neće biti pobjednika. Netko tko želi računalo sa besprijekornim dizajnom i ponekom inovacijom (i ima novaca), i nešto malo više user-friendly OS-om, uzet će Mac. Ljudi koji vole sami složiti računalo, traže dobar omjer bang/buck i boli ih briga dal im je kištra i ekran odvojen, uzet će PC.

I jedni i drugi teško da će se razočarati, tako da svako obezvrijeđivanje druge strane stvarno nema smisla.
RanzoDandove je offline   Reply With Quote