View Single Post
Staro 23.01.2010., 12:33   #6
herion
Premium

Datum registracije: Jun 2007
O TCO open source implementacija napisane su tone toga. Neka su Microsoft sponzorirana, neka sponzorirana od RH i Novella koji su opet davaoci komercijalnih usluga baziranih na otvorenom kodu. Kod najvećeg broja tih "studija" brojevi su kumulativni i doslovno padaju sa neba. Kako se ustvari došlo do njih najčešće je nepoznanica. Osobno vjerujem tj. iz prakse znam da se na puno mjesta da dosta uštediti implementacijom Fedore, Ubuntua, CentOS-a(a ne RH i Novella)+ Openoffice te neke besplatne verzije groupware i CM. Ako u igru pribrojimo i besplatnu virtualizaciju na danas jakim i jeftinim serverima uštede se protegnu i na hardware.
Naravno sve ovisi o potrebama korisnika i ima situacija gdje se jednostavno ne može uvesti takvo rješenje zbog proprietary programa.Pod uvjetom da firma(često pojedinac) koja implementira ovakvo rješenje ostane u razumnom okviru cijene održavanja takva rješenja jednostavno moraju biti jeftinija. Međutim kad krenemo u nešto što se zove "migracija sa komercijalnog na besplatno ješenje" onda se događa ono što Bubba spominje. I ne samo da je skupo već se često dolazi pred nerješive probleme tj. rješive za pozamašnu svotu.
O državnoj upravi ne bih. Tu će se najveće uštede postići racionalizacijom postojećeg. Kad pogledam kakve probleme imaju superorganizirani Nijemci na primjeru Munchena i prijelaza na linux koji traje već 5 godina u našim uvjetima ja najradije ne bih ni probao.
Dakle mišljenja sam da se na ovaj način znatne uštede mogu postići ako se s projektom implementacije IT rješenja kreće od nule ma kako složen bio sistem te kombinacijom open sourca i komercijalnih rješenja. Isto vrijedi i za prelazak na otvoreni kod manjih firme koje ne koriste programe koji nemaju open source pandan.
Međutim migracija u složenim sistemima najčešće osim što graniči sa SF donosi i neslućene troškove.
herion je offline   Reply With Quote