View Single Post
Staro 22.01.2010., 21:47   #1
herion
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Opensource vs proprietary software

Pročitah danas članak u Jutarnjem o incijativi HULKA za uvođenje Linuxa i open source rješenja u državnu upravu http://tinyurl.com/CroLinux.
Dugo se već o takvim stvarima priča i vjerujem i da na ovom forumu ima nešto o tome. Međutim mene ne zanima stara priča "da li je bolji Windows ili Linux" već koliko zaista košta jedno, a koliko drugo. Linux i Open source programi su već dugo sa nama. Vjerujem da neki od zaposlenih forumaša imaju iskustva sa uvođenjem "besplatnog" software-a umjesto komercijalnog i pri tom ne misilim samo na Windows-Linux kombinaciju već i kombinacije poput OpenOffice na Windowsima itd. U zadnje vrijeme naišao sam na dosta problema sa imaocima "besplatnih" programa tipa skupog održavanja, nekvalitetne podrške, pa se u konačnici sve svede na to da ovakva rješenje za mnoge zaista postaju dosta skuplja. Nedavno sam razgovarao sa direktorom jedne firme koja ima upravo nevjerojatno složenu i uz to visoko customiziranu, loše dokumentiranu implementaciju middle-office rješenja baziranu na otvorenom kodu. Osoba koja je to održavala otišla je u USA. Ispada da je jeftinije nanovo krenuti sa MS+CISCO kombinacijom nego platiti održavanje postojećeg. Pa eto molio bih ako neko ima iskustava potkrepljenih brojkama gdje se vidi koliko se zaista uštedi na ovakvim rješenjima neka podijeli svoja iskustva. Moja iskustva su također blizu tvrdnji da se u konačnici veoma često gube financijske prednosti otvorenog koda nad komercijalnim kada se ukalkuliraju svi troškovi.Pri tom ne mislim na velike firme koje imaju in-house rješenja razvijena na otvorenom kodu.
Ako postoji bolje mjesto od "operativni sustavi" za ovakvu raspravu molim moderatora da tamo premjesti temu.
herion je offline   Reply With Quote