View Single Post
Staro 18.01.2010., 00:04   #12
Flikoman
Guest
Moj komp

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor FujiLim Pregled postova
Kao što je jhanus rekao, problem će ti biti transformator(ako ne i najveći), na sekundaru trebaš dva napona. Problem trafoa možeš riješit tako da nađeš neki stari lampaški radio (+možeš izvući podnožja za lmapu) koji ti neznači puno i izvučeš trafo, a možeš i neki također izvučeni (stare televizije, radioprijemnici, mikrovalne etc..) odnjeti na premotavanje ako nemaš odgovarajuće napone na sekundaru-što je po meni skupo (živim u st i ovdje bi me tako nešto izašlo oko 400kn) ili možda ti se posreći pa nađeš neki trafo koji na na sekundaru ima oko 125V i još jedan koji na sekundaru ima 12 V - nužno ti netreba trafo sa dva sekundara. Samu lampu možeš nabavit u nekom music shopu jer se 12AX7 koriste u gitarskim predpojačalima također, trebala bi te izaći oko 100 kn. Ostale el komponente možeš kupit u čipoteci, otprilike 40 - 50 kn za ovaj projekt. Tiskana pločica ti neće trebati jer možeš improvizirati ovo http://en.wikipedia.org/wiki/Turret_board . Tokom izrade će ti trebati i multimetar koji je nezaobilazan prlikom ovog projekta(50 do 100 kn - jeftiniji modeli).
Bilo bi idealno kada bi iz ovog projekta pohavato neke osnovne stvari o "struji". Na internetu imaš nepregledno materijala za učenje pa ako se odlučiš bacit na izradu svakako nešto prije i nauči, i osim toga moraš paziti jer se kod elektronki koriste naponi opasni po život!
Što se tiče trafoa, da, malo sam gledao po internetu, no malo ga je teže naći. No, naime, imam dosta stari radio, baš onaj lampaški, negdje iz 1960. možda i prije, još od pradjeda. Neispravan je, no vrlo moguće lampe ne valjaju, a ne trafo. Pa ću tamo za to pogledat.

Znači, samo mi je taj trafo bitan u svezi s tim američko/europskim standardom? Ostalo ništa ne moram mijenjat?

Hvala
Flikoman je offline   Reply With Quote