Citiraj:
Autor FujiLim
Kao što je jhanus rekao, problem će ti biti transformator(ako ne i najveći), na sekundaru trebaš dva napona. Problem trafoa možeš riješit tako da nađeš neki stari lampaški radio (+možeš izvući podnožja za lmapu) koji ti neznači puno i izvučeš trafo, a možeš i neki također izvučeni (stare televizije, radioprijemnici, mikrovalne etc..) odnjeti na premotavanje ako nemaš odgovarajuće napone na sekundaru-što je po meni skupo (živim u st i ovdje bi me tako nešto izašlo oko 400kn) ili možda ti se posreći pa nađeš neki trafo koji na na sekundaru ima oko 125V i još jedan koji na sekundaru ima 12 V - nužno ti netreba trafo sa dva sekundara. Samu lampu možeš nabavit u nekom music shopu jer se 12AX7 koriste u gitarskim predpojačalima također, trebala bi te izaći oko 100 kn. Ostale el komponente možeš kupit u čipoteci, otprilike 40 - 50 kn za ovaj projekt. Tiskana pločica ti neće trebati jer možeš improvizirati ovo http://en.wikipedia.org/wiki/Turret_board . Tokom izrade će ti trebati i multimetar koji je nezaobilazan prlikom ovog projekta(50 do 100 kn - jeftiniji modeli).
Bilo bi idealno kada bi iz ovog projekta pohavato neke osnovne stvari o "struji". Na internetu imaš nepregledno materijala za učenje pa ako se odlučiš bacit na izradu svakako nešto prije i nauči, i osim toga moraš paziti jer se kod elektronki koriste naponi opasni po život!
|
Što se tiče trafoa, da, malo sam gledao po internetu, no malo ga je teže naći. No, naime, imam dosta stari radio, baš onaj lampaški, negdje iz 1960. možda i prije, još od pradjeda. Neispravan je, no vrlo moguće lampe ne valjaju, a ne trafo. Pa ću tamo za to pogledat.
Znači, samo mi je taj trafo bitan u svezi s tim američko/europskim standardom? Ostalo ništa ne moram mijenjat?
Hvala