Citiraj:
Autor mymoon
prilikom kupnje se raspitaj za kanalnu antenu (33) koja prima samo taj kanal, a ako je nema traži antenu za 4. band, treći izbor ti je neka od gornjih uhf antena (IV+V band).
|
Nema šanse naći kanalnu antenu za UHF područje jer se to jednostavno proizvodžačima ne isplati pravit, jedino samogradnja.
Postoje filteri koji će suzit opseg na željenu frekvenciju te kanalna pojačala ( vrlo skupa ) tako da su to već polu-profi sustavi.
Pošto se tv antene prave na 1/2 valne duljine a vrlo je mala razlika između frekvencija prijema nema ih u široj tvorničkoj proizvodnji.
Mogu se naći jedino kanalne antene za VHF područje ( 5-12 kanal ) no i to je već teže za naći jer vežu npr: 5-7, 7-9, 9-12.
Ako znamo da je frekvencija za 42 kanal 642MHz onda je dipol takve antene dugačak
~233mm a za recimo 47 kanal 682MHz je dugačak
~219mm
i konačno za 48 kanal 690MHz ima dužinu
~217mm, kao što se vidi za razliku od VHF-a kod UHF-a susjedni kanali imaju svega 1-2mm razlike u dužini
dipola polovice valne duljine tako da se to ne isplati proizvodit pa imamo jedino band antene u ponudi.
ALU-3 Log. 11dB ili
DTX-48 F-4/F-5 12-16dB
no i sa njima oprezno jer su podosta kraće od onih gore što sam linkao pa sukladno manjem broju direktora imaju i manju dobit i manju usmjerenost !
Da su one rađene na istu dužinu i sa istim brojem elemenata kao one veće onda bi to bio posao jer su im sami elementi prilagođeni na uži frekventni opseg/bolja dobit.
Još jedan savjet za one sa novim plazmama ili lcd televizorima da ostanu novi
Za razliku od logaritamskih i starijih Yagi antena ove dobro pregledat dali su same po sebi uzemljene !
Problem je što su rađene na bazi otvorenog dipola koji sam po sebi NE dodiruje sam nosač antene koji vam
je preko stupa uzemljen. Prilikom oluje ili grmljavine može vam se inducirat naboj u samom dipolu i on NEMA kuda otić osim po kablu do vašeg televizora.
Moja UHF - 91X za razliku od DTX-48 nije bila tvornički uzemljena, dipol nigdje niti putem ničega ne dodiruje nosač antene.
Kod yagica sa zatvorenim dipolom isti je u sredini vezan za sam nosač antene pa je i uzemljen ako je stup uzemljen,
kod logaritamskih je ista stvar, tamo gdje se antena steže automatski je i uzemljena jer je sama antena u kratkom spoju.
Kod ovakvih antena sa otvorenim dipolom obavezno bi trebalo stavit neku obujmicu oko F konektora gdje spajate koax kabl
te žicom to spojit sa stupom, naravno isti uzemljit bilo kako - bolje nego nikako.