Citiraj:
Autor Nikky
Hm, neznam šta si radio, koliko si "potkovan".
|
Nije dobro sam sebe hvaliti pa ću to zadržati za sebe, a tebi prepuštam da malo prekopaš po forum. Nisam tudum, ali nisam ni neki ekspert. S mrežama radim već jako dugo i imam na stotine umreženih PC-a, routera, switcheva iza sebe.
Citiraj:
Autor Nikky
Neznam sad napamet koji su uređaji bili u pitanju ali bilo je uspješnih kombinacija.
Evo natuknice:
- cab. modem / router i dodatni router i kompovi moraju biti u istoj grupi ip adresa, obićno su cab. modemi na 192.168.100.1
|
Jesu, ovaj ima točno tu IP adresu.
Citiraj:
Autor Nikky
- dodatni wireless router (npr. DSL-G684T) postavi na 192.168.100.2
|
Postavljen.
Citiraj:
Autor Nikky
- start adsl konekcije nije bitan, ako ima opcija postavi na Manual
|
Nema na svima. PPPoE je uvijek bio u igri, naravno sa "šupljim" poljima za autentifikaciju. WAN port isključen gdje se može isključiti.
Citiraj:
Autor Nikky
- ako ima opcija obavezno uključi i unesi Gateway=192.168.100.1 (IP adresa cab. modema)
|
To sam vidio samo na Kasdi.
Citiraj:
Autor Nikky
- isključi DHCP server ili postavi da se ne preklapa sa range - om šta dodjeljuje cab. modem
|
Tu dolazi do problema. Ne znam koliko si upoznat s EPC2100 serijom, ali to nije standardni modem nego prije nekakav bridge. Neće ti dati IP iz subneta 192.168.0.0 nego ti odmah da vanjski (javni) IP s malo proširenom maskom (255.255.240.0 mislim da je bilo) i totalno drugim DHCP serverom koji po adresi nije ni blizu adrese samog modema.
Citiraj:
Autor Nikky
- manualno unjet DNS servere, preporuka 1.=192.168.100.1, 2.=DNS od Bnet - a
|
Probano nekoliko kombinacija, uključujući DNS-ove 83.139.104.2 i 83.139.105.2 koji se na forumu jako rijetko spominju, a meni ih uredno povuče preko DHCP-a.
Citiraj:
Autor Nikky
- po kompovima manualne mrežne postavke
|
Jesu.
Citiraj:
Autor Nikky
- kod nekih cab. modema se može otvorit web konfig (i promjenit ponešto) ako nije spojen na coax (i preko njega spojen / sinhroniziran na mrežu)
|
Ovaj ima samo status i ništa više.
Citiraj:
Autor Nikky
- uređaje spajaš Lan1 - Lan1
. . .
|
Spojeno ne samo na LAN1 nego i na ostale.
EDIT:
Tamo gdje se moglo, dodavao sam i statičke rute, ali bez uspjeha. Sva sreća pa se prije početka posla uopće nisam nadao da će to proraditi, inače bih ispalio.