View Single Post
Staro 08.01.2010., 09:56   #17
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Može samo pitanjce, (ne)vezano uz ovu temu? Mobitel koji je izašao (davne) 2007, samo se nadograđuje do danas. Kako može mobitel iz 2009./2010. biti killer starog koncepta? Za očekivati je da će određene funkcije biti kvalitetnije, ali isto tako nisam vidio daje iPhone toliko popularan među masom da ga svi imaju. Molio bih samo odgovor na to pitanje, i to po mogućnosti od osoba koje spominju taj izraz.
Ja sam napisao da ga mnogi zovu iPhone killerom na webu čisto da malo potaknem raspravu oko toga, nisu trebale odmah pljuštati uvrede. Ja osobno čisto sumnjam da će on biti iPhone killer mada je po hardverskim specifikacijama dosta bolji, biti će izgleda i povoljnije cijene, ali i dostupniji zbog toga što će ga se moći kupiti i otključanog.

Što se popularnosti iPhone tiče, kod nas je tak-tak, i u Europi nije baš najnaj, ali u USA je on u 6 mjeseci postao najprodavaniji mobitel u klasi smart/super phone, a za godinu dana i najprodavaniji mobitel općenito. Prilično impresivno za kompaniju kojoj je to bio prvi i ostao jedini mobitel u ponudi, i tamo je on megapopularan. A to je trenutno i najzanimljivije tržište proizvođačima i prodavačima ovakvih mobitela.

Zato je Googlu interesantno napraviti mobitel koji vizualno podsjeća na iPhone a po specifikacijama i mogućnostima je bolji. Vjerojatno će smanjiti prodaju iPhonea, ali nisam siguran da će ga nadmašiti, jer je Apple s hardverskom i softverskom nadogradnjom iPhonea iz generacije u generaciju i s App storeom (s 90 000 aplikacija u odnosu na 15 000 Androidovih, a tu su i iTunes) otišao jako daleko u smislu popularnosti i prodajnih brojki.

Dakle koncept iPhonea je stariji, ali i dovoljno dobar da uz male nadogradnje bude i dalje odličan i prije svega vrlo popularan s velikom bazom korisnika i developerima softwarea.

Naravno ima i onih koji sumnjaju u prave razloge izdaanja Nexus One mobitela. Već ima i teoretičara zavjere koji tvrde da ovim mobitelom Google želi dobiti masovne prodajne brojke kako bib dobio uvid u navike korisnika i bolje zarađivao od svojih oglasa na webu

Što se tiče multitouch podrške, ako sam ja dobro shvatio, Android 2.1 podržava multitouch, a samo googlove aplikacije koje su u njemu ne podržavaju. To bi trebalo značiti da bi third party software mogao koristiti multitouch (primjerice browser, tipkovnica, igre...)?

No, treba još malo pričekati kompletnije reviewove i mišljenja korisnika kad krene prodaja, pa ćemo vidjeti kako se ponaša u realnim uvjetima.

Zadnje izmijenjeno od: Roberto. 08.01.2010. u 10:06.
Roberto je offline   Reply With Quote