Niti može kupac razmišljati kao prodavač,ni obrnuto.
Procjena je posve neobvezujuća,i naravno da silom prilika najniži procjenitelj neće često uspjeti kupiti izvjesni NEC 30tku za 700kn, ali njegova je uloga da ruši onoliko koliko smatra da može platiti. Smisao procjene se gubi stvaranjem okvira,jer onda korisnici unaprijed znaju minimum i maksimum koji mogu dobiti,što je opet nepotrebno.
Slažem se s Burkom da su neke procjene van razuma,ali preteško je to uvesti zbog nekoliko pojedinaca,a opet - često sam ovdje svjedok da netko procjeni Abit ploču na 500kn,a Asus na 300,zato što Abit više ne postoji,i zato šta su jako mili i dragi njegovom srcu,mislim BS na kvadrat.
Tako je i sa svim ostalim,taj procjenitelj je možda kao i prodavatelj koristio taj proizvod,jako je zadovoljan bio,ili je još uvijek njime,i cijeni ga više. Drugi će ga pak procjeniti vrlo nisko,na temelju poz.iskustava ove dvojice, i pokušati će ga istrollati za sebe povoljno,ili ga preprodati,na što ima puno pravo.
Ono s čim se ne slažem je osjećaj za pravednost,i to tako iznenadan i grub. Kako sam napisao,procjena je neobvezujuća,ali nitko nije dužan upozoriti prodavatelja,ako zna manje od procjenjivača trolova,da su mu podcijenili opasno proizvod. To je dobra volja puka na PCE,kao što je dobra volja puka,da prođe što jeftinije,na što isto ima pravo.
Drugi primjer s kojim se često susrećemo su zvučne i grafičke kartice, ima brdo ljudi ovdje koji nešto nisu koristili,s tim se slažem 100% s Burkom, nego bacaju procjene,samo da nešto napišu,ili se nadaju da post-counter i tu radi svoj posao,onda svaka procjena krene u OT,i rodbinske veze i feštu sa kartonima i banovima,gdje i često sam prednjačim.
Pustimo procjeni da bude - procjena. Bez okvira,ali i bez budalaština. A tko će procjeniti okvire,odnosno budalaštine pitate se? Pa nažalost sam prodavatelj. Ako ne zna šta prodaje,neka ni ne prodaje. Osjećaj za vrijednost je često subjektivan kod polovnih stvari,što ne znači da dotična Gainwardica nije mogla biti prodana za 50kn više. Naravno da je mogla, ali 600kn za nju neće dobiti na PCE,550kn je možda i mogao. Njegova stvar.
Isto kao i 3850 za AGP port,čitao sam negdje tu,da je za 350kn otišla. Da i? Pa super,čestitke sretnom dobitniku,čemu zajedljivost? Ili sugestije prodavatelju,budalo mogao si 500 ulovit..mislim ljudi gledajte svoja posla i pročitajte prvu rečenicu mojeg posta.