Možda izmišljam toplu vodu, možda pričam gluposti...čitaj dalje pa ćeš vidjeti.
Dakle, nakon nedavnog kraha backup podataka razmišljam o načinu kako i kuda dalje pa mi nešto palo na pamet...
Koliko ima rezona napraviti sljedeće; u komp staviti jedan 1 TB disk na kojem ću držati sve stvari i jedan nešto manji za backup, koji bi stavio u komp, spojio sata kablom ali napajanje ne. Točnije spojiti ali na način da cvaknem 12 V vod, ubacim sklopku koju bi instalirao negdje na vanjsku stranu kučišta i palio bi ga samo za potrebe backupa.
Onako kako ja vidim:
Pozitivno:
a)Disk je u kompu na sigurnom od fizičkih udaraca, spojeno direkt na napajanje bez druge elektronike (vučem paralelu na usb ladicu, nema padanja , adaptera i ladice upitne kvalitete, usb sučelja)
b) Palim ga samo kada treba raditi pa je umanjen broj šansi da HDD prdne u prašinu (ako se slažemo da HDD najčešće rikavaju kod paljenja)
c) prekidačem sam se osigurao da, ako napajanje vrisne i nedaj Bože poželi još nešto povuči sa sobom, društvo napajanju ne naprave oba diska nego samo sistemski (za ovo mi također treba potvrda, nisam siguran da sam u pravu. Treba i prekidač na 5 V vod? Može i ga spaliti i preko nule? Preko sata kabla?)
Ajd nabacite mišljenje...
Ili je bolje da ne kemijam, napravim raid s miror diskom, pojednostavim si život i zaboravim na lovačke priče da napajanje može sahraniti oba diska?
Hvala unaprijed.