Citiraj:
Autor dh41400
NHF ali vidim da nisi bas u elektrotehnici ...
|
Jamacno.
Citiraj:
Ukratko da, ti skokovi napona su vrlo cesti ubojice elektronickih komponenti (uz padove aktuatora i glave na samu povrsinu ploce, te eksterne uzroke poput jakih vibracija i padova)
|
Ova "ukrata" je bazirana na tvojim statistikama i mjerenjima ili?
Citiraj:
za sto je zasluzan PSU i napon koji se dobiva iz mreze.
|
Dobro jesi ti na drogama?
Kakve veze imas napon gradske mreze sa stabilnoscu SMSP-a? Je li tebi uopce jasan princip rada SMSP-a i to onakvog kakav je izveden u gotovo svakom ATX napajanju?
http://pcekspert.com/articles/410-2.html
Citiraj:
Ovo se dogadja ukoliko napajanje nedovoljno dobro radi korekciju i peglanje u istosmjerni (ripple-free, noise-free ili sto blize tome uz konstantno zadrzavanje nominalnih vrijednosti railova tj. 3.3, 5 i 12V) ili npr. dopusta da drugi el. uredjaji i komponete utjecu na nagle promjene naponskog oblika promatranog RAIL-a.
|
I kakve to tocno veze ima s time kakav je AC napon koji dolazi do napajanja?
Ako mi mozes objasniti kakve veze ima ulazni napon sa switchanjem tranzistora iz zasicenja u zapiranje i natrag te LC filtriranjem pravokutnog napona koji se tako dobiva?
Citiraj:
To sto je necije misljenje da su ceste i nagle promjene napona na recimo 4V ili 6V ili 13.5V bezazlene za napajanje komponenti, to je drugi par opanaka
|
Takve promjene napona nisu unutar ATX specifikacije. Sve ostale koje jesu su prihvatljive. Cak i vece...
Ja o tome
trubim vec godinama i nisi prvi nadri specijalac koji je pokusao osporiti cinjenicu jasnu svakom tko je zavrsio bilo koju srednju skolu u kojoj su obradjeni elektrotehnicki predmeti.
Citiraj:
Takodjer postoji jos poneki vazan termin poput ... Superponiranih valnih oblika, koji bi se trebali malo cesce koristiti u opisu napajanja, kada vec pricamo o kvaliteti.
|
Vidim ja da si ti pun termina koje si negdje cuo a nikada nisi otvorio napajanje u zivotu.
Citiraj:
Svi znamo da ne bi znacajan postotak elektroteh. osvijestenih korisnika svojevoljno koristio navedenog MS Industriala u svojoj konfiguraciji sa hrpom skupih komponenti, vaznih podataka i veceg broja HDD-a.
|
I opet, tebi je elementarno nejasno da diskovi jednostavno umiru cesce nego bilo koja druga komponenta iz vrlo ocitih i jednostavnih razloga dok ti bulaznis o necemu sto elementarno nema veze s mozgom.
Nije ti recimo nikada palo na pamet zasto vecina diskova umire *pri paljenju* racunala a ne tokom samog rada bez obzira na napon koji je etalonski?
Citiraj:
Autor iwwwek
I tako ja jutros upalim komp, krene POST i stane na poruci "Detecting IDE drives..." i ni makac dalje.
|
I jos uvijek ti nije jasno da se napajanja najcesce razilkuju po QC-u a rijedje po (ne)kvaliteti proizvodnje i komponenti (sto je zapravo direktno vezano, donekle, no dobro)? Da je ogromna kolicina napajanja radjena na gotovo istom PCB layoutu? Da je prosjecno ATX napajanje u domeni radionickih vjezbi maturanta s Rudjera?
Citiraj:
Znam da ces imati jos 1001 sofisticku dosjetku na moj odgovor, ali mi i nije bas do nekakve duge rasprave tipicne za tvoj renome...
|
Tipicno za moj renome ispravljanja ljudi koji su svoje tehnicko znanje prekalili na temelju opskurnog overklokerskog foruma i vlastitih (krivih) zakljucaka?