View Single Post
Staro 13.12.2009., 14:52   #931
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
NHF ali vidim da nisi bas u elektrotehnici ...
Jamacno.

Citiraj:
Ukratko da, ti skokovi napona su vrlo cesti ubojice elektronickih komponenti (uz padove aktuatora i glave na samu povrsinu ploce, te eksterne uzroke poput jakih vibracija i padova)
Ova "ukrata" je bazirana na tvojim statistikama i mjerenjima ili?

Citiraj:
za sto je zasluzan PSU i napon koji se dobiva iz mreze.
Dobro jesi ti na drogama?

Kakve veze imas napon gradske mreze sa stabilnoscu SMSP-a? Je li tebi uopce jasan princip rada SMSP-a i to onakvog kakav je izveden u gotovo svakom ATX napajanju?

http://pcekspert.com/articles/410-2.html

Citiraj:
Ovo se dogadja ukoliko napajanje nedovoljno dobro radi korekciju i peglanje u istosmjerni (ripple-free, noise-free ili sto blize tome uz konstantno zadrzavanje nominalnih vrijednosti railova tj. 3.3, 5 i 12V) ili npr. dopusta da drugi el. uredjaji i komponete utjecu na nagle promjene naponskog oblika promatranog RAIL-a.
I kakve to tocno veze ima s time kakav je AC napon koji dolazi do napajanja?

Ako mi mozes objasniti kakve veze ima ulazni napon sa switchanjem tranzistora iz zasicenja u zapiranje i natrag te LC filtriranjem pravokutnog napona koji se tako dobiva?

Citiraj:
To sto je necije misljenje da su ceste i nagle promjene napona na recimo 4V ili 6V ili 13.5V bezazlene za napajanje komponenti, to je drugi par opanaka
Takve promjene napona nisu unutar ATX specifikacije. Sve ostale koje jesu su prihvatljive. Cak i vece...

Ja o tome trubim vec godinama i nisi prvi nadri specijalac koji je pokusao osporiti cinjenicu jasnu svakom tko je zavrsio bilo koju srednju skolu u kojoj su obradjeni elektrotehnicki predmeti.

Citiraj:
Takodjer postoji jos poneki vazan termin poput ... Superponiranih valnih oblika, koji bi se trebali malo cesce koristiti u opisu napajanja, kada vec pricamo o kvaliteti.
Vidim ja da si ti pun termina koje si negdje cuo a nikada nisi otvorio napajanje u zivotu.

Citiraj:
Svi znamo da ne bi znacajan postotak elektroteh. osvijestenih korisnika svojevoljno koristio navedenog MS Industriala u svojoj konfiguraciji sa hrpom skupih komponenti, vaznih podataka i veceg broja HDD-a.
I opet, tebi je elementarno nejasno da diskovi jednostavno umiru cesce nego bilo koja druga komponenta iz vrlo ocitih i jednostavnih razloga dok ti bulaznis o necemu sto elementarno nema veze s mozgom.

Nije ti recimo nikada palo na pamet zasto vecina diskova umire *pri paljenju* racunala a ne tokom samog rada bez obzira na napon koji je etalonski?

Citiraj:
Autor iwwwek Pregled postova
I tako ja jutros upalim komp, krene POST i stane na poruci "Detecting IDE drives..." i ni makac dalje.
I jos uvijek ti nije jasno da se napajanja najcesce razilkuju po QC-u a rijedje po (ne)kvaliteti proizvodnje i komponenti (sto je zapravo direktno vezano, donekle, no dobro)? Da je ogromna kolicina napajanja radjena na gotovo istom PCB layoutu? Da je prosjecno ATX napajanje u domeni radionickih vjezbi maturanta s Rudjera?

Citiraj:
Znam da ces imati jos 1001 sofisticku dosjetku na moj odgovor, ali mi i nije bas do nekakve duge rasprave tipicne za tvoj renome...
Tipicno za moj renome ispravljanja ljudi koji su svoje tehnicko znanje prekalili na temelju opskurnog overklokerskog foruma i vlastitih (krivih) zakljucaka?

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote