NHF ali vidim da nisi bas u elektrotehnici ...
Ukratko da, ti skokovi napona su vrlo cesti ubojice elektronickih komponenti
(uz padove aktuatora i glave na samu povrsinu ploce, te eksterne uzroke poput jakih vibracija i padova), za sto je zasluzan PSU i napon koji se dobiva iz mreze.
Vise o tome
ovdje.
Ovo se dogadja ukoliko napajanje nedovoljno dobro radi korekciju i peglanje u istosmjerni
(ripple-free, noise-free ili sto blize tome uz konstantno zadrzavanje nominalnih vrijednosti railova tj. 3.3, 5 i 12V) ili npr. dopusta da drugi el. uredjaji i komponete utjecu na nagle promjene naponskog oblika promatranog RAIL-a.
To sto je necije misljenje da su ceste i nagle promjene napona na recimo 4V ili 6V ili 13.5V bezazlene za napajanje komponenti, to je drugi par opanaka
(bez obzira sto to tvrde nekakvi certifikati, koji BTW izjednacuju u tom slucaju jedan top modela iz Seasonica/Enhancea/CWT-a/Zippy-a sa npr. MS Industrialom ... barem po pitanju napona unutar ATX standarda).
Takodjer postoji jos poneki vazan termin poput ...
Superponiranih valnih oblika, koji bi se trebali malo cesce koristiti u opisu napajanja, kada vec pricamo o kvaliteti.
Svi znamo da ne bi znacajan postotak elektroteh. osvijestenih korisnika svojevoljno koristio navedenog
MS Industriala u svojoj konfiguraciji sa hrpom skupih komponenti, vaznih podataka i veceg broja HDD-a.
BTW slobodno se raspitaj kod kolege
RAK-a koji je najcesci uzrok smrti diskova, ako meni ne vjerujes ... a ni sami prizori spaljenih PCB-a zasigurno nisu uzrokovani
Duhom Svetim pa cak niti
Fleksom.
P.S.
Znam da ces imati jos 1001 sofisticku dosjetku na moj odgovor, ali mi i nije bas do nekakve duge rasprave tipicne za tvoj
renome ... i ne, BTW, nisam
IT sejlzmen (
0/4)