View Single Post
Staro 13.12.2009., 05:04   #930
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
NHF ali vidim da nisi bas u elektrotehnici ...

Ukratko da, ti skokovi napona su vrlo cesti ubojice elektronickih komponenti (uz padove aktuatora i glave na samu povrsinu ploce, te eksterne uzroke poput jakih vibracija i padova), za sto je zasluzan PSU i napon koji se dobiva iz mreze.

Vise o tome ovdje.

Ovo se dogadja ukoliko napajanje nedovoljno dobro radi korekciju i peglanje u istosmjerni (ripple-free, noise-free ili sto blize tome uz konstantno zadrzavanje nominalnih vrijednosti railova tj. 3.3, 5 i 12V) ili npr. dopusta da drugi el. uredjaji i komponete utjecu na nagle promjene naponskog oblika promatranog RAIL-a.

To sto je necije misljenje da su ceste i nagle promjene napona na recimo 4V ili 6V ili 13.5V bezazlene za napajanje komponenti, to je drugi par opanaka (bez obzira sto to tvrde nekakvi certifikati, koji BTW izjednacuju u tom slucaju jedan top modela iz Seasonica/Enhancea/CWT-a/Zippy-a sa npr. MS Industrialom ... barem po pitanju napona unutar ATX standarda).

Takodjer postoji jos poneki vazan termin poput ... Superponiranih valnih oblika, koji bi se trebali malo cesce koristiti u opisu napajanja, kada vec pricamo o kvaliteti.

Svi znamo da ne bi znacajan postotak elektroteh. osvijestenih korisnika svojevoljno koristio navedenog MS Industriala u svojoj konfiguraciji sa hrpom skupih komponenti, vaznih podataka i veceg broja HDD-a.

BTW slobodno se raspitaj kod kolege RAK-a koji je najcesci uzrok smrti diskova, ako meni ne vjerujes ... a ni sami prizori spaljenih PCB-a zasigurno nisu uzrokovani Duhom Svetim pa cak niti Fleksom.

P.S.

Znam da ces imati jos 1001 sofisticku dosjetku na moj odgovor, ali mi i nije bas do nekakve duge rasprave tipicne za tvoj renome ... i ne, BTW, nisam IT sejlzmen (0/4)

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 13.12.2009. u 05:51.
dh41400 je offline   Reply With Quote