View Single Post
Staro 11.12.2009., 14:39   #607
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor thedream Pregled postova
@Iggy - dojma sam da bar HG-Spot za sebe ne misli da je "mala" trgovina, naravno jedno je šta oni misle,drugo je da su trenutno ni na nebu,ni na zemlji,točnije - nigdje. Slažem se da je to malim trgovinama trošak koji se teško kompenzira nekakvim profitima,i većim udjelom na tržištu,ako uopće o udjelu malih možemo govoriti. Ali za trgovinu kao HG,to je neozbiljno i potrebno je reagirati,ne znam tko im radi Marketing,ali već ozbiljno kasne.
Zato sam i naveo 90% trgovina.

Citiraj:
Odnos uvoznik-trgovina-kupac bi ostavio za sebe,osim ako trgovina u isto vrijeme nije ni uvoznik dotične komponente što bi 90% trebalo olakšati komplikacije oko reklamacija. Imamo za to temu i tamo sam reagirao,više nego burno.
Nazalost je ta tema za 99% kupaca potpuno nepoznata. Tj. misle da im je poznata, kao i da poznaju osnove, ali jako cesto su u krivu.

Citiraj:
Obično je neko uvriježeno mišljenje da cijenu gledaju siromašni,a ostale karakteristike proizvoda - oni bogatiji,ja se nužno ovdje ne slažem s tobom Iggy koliko god da te uvažavam. Kontekst tržišta i kupovna moć je ono s čim si ti vrlo dobro upoznat,pa je poprilično teško povlačiti pitanje nečeg drugog osim cijene na prvom mjestu, u državi čije je gospodarstvo kao i potrošnja u kolapsu. Drugi par opanaka je što je kupovina hardvera ipak luksuzno dobro,i to ljudi ne razumiju,pa u pravilu ne uzimaš sebi iz usta da kupiš novu zvučnu ili vga. Ili ? Tako da smatram da je zaista cijena ono što i dalje može privući najveći broj usera na našem malom IT tržištu, bar široke potrošnje odnosno fizičkih osoba. Dozvoljavam da pravne osobe u nabavi IT opreme gledaju druge stvari.
Imas identican proizvod - recimo, graficku - trgovina A je 10% skuplja od trgovine B. Trgovina A ima skolovane prodavace, servisere, daje ti uvid opremu prije kupovine itd. Kupovina B nista od toga? Gdje kupujes?

Hint - gdje da kupuje kupac vulgaris?

Citiraj:
Što se tiče raspona od 400+ kn za isti proizvod,ili proizvod istih karakteristika a drugog proizvođača i u drugoj trgovini,to sam više napisao informacije radi,nabava.net je jedan zgodan alat,koji površno ali ipak uz veliku dozu sugeriranja,prikazuje stanje i raspone cijena. Teško mi je govoriti o jednakoj dostupnosti informacije,pa i svake komponente svakome u bilo kojem dijelu HR,radi se o nesavršenom tržištu,uvjete diktira kupovna moć i obujam kupaca,teško da će Osijek ikad parirati Zagrebu, ovo je primjer centralizacije,i nema potrebe za jadanjem. Odavno je tako bilo vama slavoncima,bilo dalmatincima,hoćeš jeftinije proći? Nema problema..put Zagreba odnosno Splita onda.
Nazalost, to je standardno kao sto je i standardno da postoje velike razlike u cijenama u RH i SAD, recimo.

A sto se tice 400 kn razlike - pitanje je relativne i apsolutne razlike, kao i pred i post prodajne podrske, cak i za identican artikal. A da ne govorimo kad stavimo jedan pored drugoga identicni proizvod - recimo, karikiram, IBM i HP prijenosnik. IBM 400 kn skuplji (iako su mozda izradjeni u istoj tvornici dijelom na istoj traci). Sto kupujes i zasto?