View Single Post
Staro 08.12.2009., 08:59   #2362
thedream
Banned
Moj komp

thedream's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor E-mil Pregled postova
sa mojim skromnim znanjem računovodstva/knjigovodstva, pokušati ću ti smisleno komentirati (ne temelji se na nekim zakonski propisima nego sjećanju):

mislim da se ovaj dio amortizacije (iliti smanjivanja vrijednosti) može primijeniti samo na firme/tvrtke/obrtnike koji su u sustavu PDV, jer oni, za razliku od običnih smrtnika-fizičkih osoba/krajnjih kupaca, mogu na godišnjoj razini amortizirati (stavljati u trošak firme) opremu koju imaju zavedenu na firmu

neka me neko ispravi/demantira ko se malo bolje kuži u to
Koja trgovačka društva nisu u sustavu PDV-a? I to još IT?

Ne možeš govoriti o amortizaciji na taj način, ne vidim načina da to izračunaš,po kojem principu ćeš izračunati koliko vrijedi high-end grafa kupljena za 3 000kn prije dvije godine,tipa 3870x2,danas? Korištena je evo, skoro cijeli garantni rok, riknula je,tražiš natrag lovu,nedaju,tražiš zamjenu,nemaju ju više u cjeniku,ponude ti logično grafu koja je cijenom u rangu zadnje cijene 3870x2 u njihovom cjeniku. Ne vidim drugog načina.

Kako možeš amortizirati HW,ne vidim formulu..zaista..da se radi o najmu,ajde,pa ih kasnije otplatiš povoljnije,ali kako nešto šta si platio kešom odjednom,ili na rate,nebitno,otplaćeno je uglavnom,korišteno cijeli garantni rok - skoro,i rikne.

Kojom metodom bi amortizirao,proporcionalno,progresivno,degresivno? Kako to odrediti za Hardver? Logično je progresivno jer HW brže gubi vrijednost.

Proporcionalno eventualno,ako uzmemo da je iznos AM jednak za cijeli vijek upotrebe,ne vidim da je to za HW moguće,ali ok.

% AM = 100 / vijek uporabe

Iznos AM = osnovica ( trošak nabave ) x % AM

Ne kužim kontekst amortizacije u cijeloj priči,možda iggy ili netko da mi objasni što je pisac htio reći,ili pisci,s tim. Zanima me zaista.

Zadnje izmijenjeno od: thedream. 08.12.2009. u 09:17.
thedream je offline   Reply With Quote